Kiemelt hírek Makó Publicisztika

Romokban a Jobbik Makón, rengeteg pénzzel tartoznak a városnak

Tavaly május elején hatályát vesztette a szerződés, amellyel irodát béreltek a Széchenyi téren. Azóta nem is fizettek érte, mintegy 300 ezer forint lehet a tartozás. Az irodát mostanra kipakolták, ez már a vég?

A Széchenyi tér sarkán lévő épületben volt hosszú időn keresztül a makói Jobbik irodája, ha néha volt kedvük sajtótájékoztatót tartani, akkor mi is megfordultunk itt párszor. Az ablakon jól láthatóan ott figyelt a párt plakátja, ami mostanra eltűnt. Ez keltette fel a figyelmünket, az épületen belül azonban csak a rácsokig jutottunk a második emeleten.

Mivel ez a ház önkormányzati tulajdon, közérdekű adatigényléssel fordultunk a hivatalhoz, hogy kiderítsük valóban feladta-e a makói Jobbik a bázisát, ami elég érdekes fordulat lenne. Mint kiderült, a Széchenyi tér 7. II. emelet 5. alatt lévő irodát nem is a Jobbik Magyarországért Mozgalom bérelte Zeitler Ádámék számára, hanem az Országgyűlés Hivatala, azon keresztül pedig a többek között a Parlamentben zsidó képviselők listázásáról beszélő Gyöngyösi Márton. A szerződés hatálya azonban 2018. május 8-án – az Országgyűlés alakuló ülésével – megszűnt, tudtuk meg az önkormányzattól. A bérleti szerződést ezután nem újították meg, Zeitlerék viszont maradtak az irodában, úgy tudjuk egészen mostanáig, legalábbis a kulcsokat nemrég adták vissza.

A havonta mintegy 35 ezer forintos bérleti díj azonban így a szerződés hatályának lejárásával is ketyegett, fizetés azonban nem történt, így akár 9-10 hónapnyi, több mint 300 ezer forint tartozás állhat fenn.

Ezt az összeget – miután a szerződésben ő képviselte a pártot – Gyöngyösi Mártonnak kell megtérítenie, a számla kiállításával kapcsolatos egyeztetések jelenleg zajlanak, válaszolta érdeklődésünkre az önkormányzat.

 

navigate_before
navigate_next

Előtte/utána

 

A kezdetekkor a vidéki szervezeteinek erősségével a parlamentbe jutó párt képe ezzel Makón is lassan a múlt homályába veszhet, elég nehéz elképzelni, hogy ilyen feltételekkel bárhol máshol ekkora irodát tudnának bérelni, de kisebbet se nagyon. Egy több mint 20 ezres városban meg ugyan nem feltétel az iroda, de azért igencsak illene. Az önmagát a legnagyobb ellenzéki pártnak tartó Jobbiknak meg főleg.

Az iroda bérlésével kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Zeitler Ádám választókerületi elnöknek, amelyekben többek között arra voltunk kíváncsiak, miért Gyöngyösi Márton nevén bérelték az irodát, illetve pontosan mennyivel is tartoznak jelenleg a városnak.

 

Frissítés: cikkünk megjelenése után a párt az alábbi közleményt juttatta el portálunknak

A szerződés meghosszabbítása az Országgyűlés Hivatalának lett volna a feladata, ennek elmaradásáért az Országgyűlés Hivatala a felelős. A felhalmozódott összegről számlát még nem kaptunk. Ahogy ezt kézhez kapjuk, azonnal rendezni fogjuk. Új iroda nyitására jelenleg is keressük a megfelelő helyiséget.