Hírek Makó

Ingyenes ivartalanítást is tartalmaz a város felelős ebtartásra ösztönző koncepciója

Mintegy 150 eb vehet részt az ivartalanítási programban a koncepció részeként, de két kutyafuttató is épülhet, illetve a gyepmesteri telepet is bővítik kennelekkel – mindezt 10 millió forintos keretösszegből.

Mint Weszelyné Végsheő Henriett elmondta: az önkormányzat már 2014-ben elhatározta, hogy létrehozza a felelős ebtartásra ösztönző koncepciót. Az idei évben megvalósuló projektbe pedig a lakókat is bevonják, illetve több szempontrendszert is figyelembe vesznek, hiszen Makón nagyon sok a kóbor kutya. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: eddig nagyon sokan vettek részt a közvélemény kutatásban, amelyben arról dönthetnek a makóiak, hogy mely kutyafuttató megépülését támogatják. Weszelyné Végsheő Henriett továbbá szólt arról is, hogy a program részeként heti 4-5 ebet tudnak majd ivartalaníttatni előzetes regisztráció után ingyenesen, illetve a kenneleket is bővítik.

Az egyik kutyafuttató a Csipkesor mögötti zöldterületen, a másik a Fűrész utcában kapna helyet, ezekre a helyszínekre a város honlapján szavazhatnak a makóiak – tájékoztatott dr. Ákosi Ádám. A Makói Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda Hatósági Csoportjának vezetőjétől továbbá megtudtuk: a 10 millió forintos keretösszeg mindkét kutyafuttató megépítését tartalmazza, így amennyiben ilyen visszajelzések érkeznek, mindkét helyszínen megépülhet a kutyafuttató. A szavazatok jelenlegi eredményei alapján a szavazók fele támogatja mindkét kutyafuttató megépítését, 11% egyiket sem, a fennmaradó közel egyharmad pedig egyik vagy másik megépítését támogatja.

Az ingyenes ivartalanítást igénylők a jelentkezési lapot szintén a város honlapján tudják letölteni, illetve a Makói Hírek is tartalmazza. Ezeket március 31-ig kell kitölteniük és leadniuk a polgármesteri hivatal portáján a jelentkezőknek. Amennyiben az eb nem rendelkezik veszettségellenes oltással, azt is megkapja. A koncepció részeként mintegy 150 kutya ingyenes ivartalanítására kerülhet sor, de ez az igények alapján fog eldőlni. Ennek kapcsán dr. Ákosi Ádám elmondta: folyamatosan nézik majd a jelentkezéseket és a sorrendet próbálják majd figyelembe venni. Erre a város mintegy 5,5 millió forintot fordít.

A koncepció harmadik pillére a kennelek bővítése a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén. A bővítést – amely 6 kennelt jelent – a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi majd a nyári időszakban, a futtatók szintén az idei év nyarán készülhetnek el.