Térség

Első a biztonság: Kiszombor

Az utóbbi években jól felszerelték térfigyelő kamerákkal a települést, ennek komoly visszatartó ereje van, a rendőrség pedig gyorsan reagál az esetleges határsértésekre, mondja Szegvári Ernőné polgármester. Cikksorozatunkban települések polgármestereivel, polgárőrökkel, szakemberekkel beszélgetünk a közbiztonságról és az illegális bevándorlásról.

– Sok szó esik arról, hogy mennyire fontos a határ mellett lévő településeken a közbiztonság kérdése Milyenek ezzel kapcsolatban a kiszombori tapasztalatok?

– Valóban az egyik legfontosabb kérdés az emberek biztonsága bármely területen, ezért teszünk is sokat érte. A Belügyminisztérium által kiírt pályázatok útján is tudtuk a rendőrség munkáját segíteni, pályáztunk például kamerarendszer kiépítésére is, mintegy 50 van most a településen. Ennek nagyon jó a visszatartó ereje, illetve a felderítési munka is jobb.

– A térfigyelő kamerák száma elegendő, vagy szeretnék még növelni?

A kamerák a kimenő és bejövő forgalmat is látják, jelenleg úgy érzem elegendő a mennyiség. A feladatukat tökéletesen ellátják, a cseréjükre is jó pár év múlva lesz csak szükség. Ha látjuk, hogy valahol problémák vannak, akkor természetesen saját költségvetésből is tudunk beszerezni.

– A polgárőrség szempontjából az fontos, hogy helyi emberekből álljon?

– Igen, szerencsére vannak olyan aktív és lelkes emberek, akik felvállalták, hogy járőröznek a rendőrséggel is közösen. Ezért köszönettel is tartozunk, mert a saját szabadidejükből áldoznak erre, odafigyelnek és a rendezvényeken is ott vannak. Amiben tudjuk, felszereléssel, eszközzel, segítjük is a munkájukat.

 

 

– A rendőrségi híradásokból azért látszik, hogy Kiszombor mellett is akadnak elfogott illegális bevándorlók. Ehhez mérten jó a rendőri jelenlét a környéken?

– Mivel közvetlenül a határ mellett vagyunk, ez előfordul, volt olyan, amikor feljutottak egészen a kastélyig is, de a rendőrség nagyon gyorsan reagál, pillanatokon belül el is fogják őket. A határőrizeti kirendeltség állománya itt van, ez nagyban segíti a közbiztonságot, és polgárőrség is működik a faluban. Ezek együtt a lakosság odafigyelésével a zálogai annak, hogy biztonságban lehetünk.

– A kormányzati célok között is elsődleges a vidéki települések népességmegtartó erejének növelése. Ebbe ön szerint beletartozik a közbiztonság kérdése is?

– Mindenképpen. A nyugodt, élhető település az előnyös, ha valahol bűncselekmények vannak, nem hiszem, hogy vonzó lenne bárki számára. Szerencsére Kiszombor nem ilyen, közbiztonság szempontjából is merem ajánlani bárkinek a településünket.