Kék hírek Makó Top

Ittasan udvarolt, ezért halt meg a makói férfi?

– Kelj fel, ne szimulálj! – az egyik tanú szerint ezt mondták a földön fekvő, ellilult fejű O. Tamásnak annak a társasságnak a tagjai, akik tavaly a makói Taverna Pubtól a városháza Úri utcai bejáratáig üldözték és megverték áldozatukat, majd mikor látták, hogy nem kel fel a földről, otthagyták. A férfit a mentősök egy órán át próbálták újjáéleszteni, hogy a kórházba szállítsák, ahol azonban végül elhunyt.

A tanúk meghallgatásával folytatódott ma a Szegedi Törvényszéken B. János és négy társa büntetőügye, akiket azzal vádol az ügyészség, hogy a makói Taverna Pubban ittasan összevesztek a szintén ittas makói O. Attilával, majd a vita az utcán pofozkodással, majd a későbbi áldozat üldözésével, s annak halálával ért véget.

A vádirat lényege szerint 2017. április 8-án a sértett az esti órákban szeszes italt fogyasztott, majd éjfélt röviddel megelőzően egy makói szórakozóhelyre ment. A szórakozóhelyen tartózkodott az öt vádlott is, akik a cselekmény elkövetésekor már szintén ittas állapotban voltak. A sértett szóváltásba keveredett a szórakozóhelyen tartózkodókkal, így a vádlottakkal is, akik megkérték, hogy távozzon. A sértett ennek eleget is tett, de rövid idő múlva visszatért a szórakozóhelyre, ahonnan kikísérték.

A szórakozóhely előtt a sértett ismét szóváltásba keveredett a vádlottakkal, egyikőjükkel kölcsönösen pofon is ütötték egymást.

A sértett látva a vele szemben lévő erőfölényt gyors léptekkel elhagyta a helyszínt, azonban a vádlottak utána indultak. Mikor utolérték ruházatát rángatni kezdték, megpróbálták megütni, megrúgni, de a sértettnek ekkor még sikerült elfutni. A vádlottak közül hárman utánaszaladtak, mikor utolérték a vádlottak egyike a falhoz szorított sértettet ököllel, nagy erővel fejen ütötte, melynek következtében térdre rogyott és hasra esett, de eszméletét nem vesztette el és felállt. Ekkor ért oda egy másik vádlott, aki ugyancsak ököllel nagy erővel a védekezést ki nem fejtő sértettet fejen ütötte, aki ennek következtében összeesett és eszméletét vesztette. A kiérkező mentők újraélesztést végeztek a sértetten, melynek következtében keringése átmenetileg visszatért, de a kórházba szállítást követően másnap reggel elhunyt.

A ma délelőtt meghallgatott tanúk ugyan másképp emlékeztek a történtekre, de annyi K. Krisztián B. János és K. Tamás vallomásából kiderült, hogy a három férfi egy házibulit követően indult el aznap este kocsmázni, s több vendéglátóipari helyiségben tett látogatásuk végén valamikor éjfél után jutottak el a Hunyadi utcai Taverna Pubba, ahol már telt ház volt, azaz 40-50 vendég is szórakozott.

A tanúk azt is elmondták: erősen ittasan érkeztek a helyszínre, ahol még sörrel és viszkivel rátöltöttek az eddigi italokra. K. Krisztián a bíróságon azt vallotta, hogy csak hangoskodást hallott, de nem látott semmit a pub előtt történtekből. Dr. Tóth Tibor bíró hatszori kérdésére sem tudta elmondani, hogy miért tett a rendőrségen ettől eltérő, részletes vallomást. Ez utóbbi, a tárgyaláson ismertetett vallomása összecseng két barátjáéval. E szerint O. Attilával állítólag azért vitatkozott össze a Szőke becenéven is ismert B. János és társasága, mert a későbbi áldozat udvarolni kezdett a pubban tartózkodó Sz. Szilviának. A vita azután hangoskodással, üvöltözéssel és utcai pofozkodással folytatódott.

A három tanú közül B. János és K. Tamás hazafelé indult egyikük Úri utcai lakásába. K. Tamás a városháza parkjában virágot kezdett szedni, amikor egyszerre azt látta, hogy átugrik egy ember a sövényen, átvág a parkon és eltűnik a sétány menti fák alatti sötétben. Néhány pillanattal később egy emlékei szerint 8-10 fős, fenyegetéseket üvöltöző társaság tűnt fel a menekülőt üldözve. K. Tamás és B. János nem szaladtak utánuk, hogy megnézzék, mi történt, mert nem akartak belekeveredni semmibe. Amikor végül hazaindultak, azt látták, hogy a városháza Úri utcai kapuja közelében fekszik egy ellilult fejű ember, akinek a lábánál 3-4 ember állt, s azt kiabálták neki, hogy álljon fel, ne szimuláljon! A csoport azonban látva, hogy a férfi nem mozdul, elment onnan.

A földön fekvőhöz végül a helyszínre ért K. Krisztián hívta ki a mentőket, akik egy órán keresztül élesztették újra a férfit, aki végül a makói kórházban hunyt el.

A Szegedi Törvényszék az ügy tárgyalását további tanúk meghallgatásával folytatja.