Térség Top

Egészségházat építenek az idén Pitvaroson

A Kossuth utcai, jelenleg üres telken épülhet fel az idén a háziorvosi és fogorvosi rendelőnek és a védőnői szolgálatnak is helyt adó épület. És ez csak az egyik, az idei fejlesztések sorában.

– Úgy érzem, hogy a Lázár János által „összehozott” útfelújítások a legnagyobb jelentőségűek. Az egyik a pitvarosi körforgalomból Ambrózfalva felé zajlik majd (három évre elosztva), a másik, hogy tervezik a Mezőhegyes-Csanádpalota útfelújítást, mely Pitvarost is érinti. Saját beruházásaink közül az egészségházunk megépülése a legjelentősebb, mely az önkormányzat saját beruházása, uniós támogatással, illetve a tankerület az idén elkezdi az felső tagozatos iskola épületének 482 millió forintos belső felújítását, mely eredményeképp az iskola XXI. századi, modern oktatási intézménnyé válik. Ez a pályázat energetikai fejlesztést és eszközbeszerzést is tartalmaz – sorolta a jelentősebb fejlesztéseket Radó Tibor. Hozzátette, hogy a község feladata lesz, hogy a felújítás idejére valahová áthelyezze a diákokat.

Pitvaros polgármestere elmondta, a helyi egészségház felépítése érdekében 160 millió forintra pályáztak, s ebbe az összegbe beleértendő a közbeszerzés, a tervezés és a telek ára is. Az egészségházat a körforgalom közelében a Kossuth utca 48. szám alatti, jelenleg üres telken építik fel.

Üres telek a Kossuth utcai körforgalom közelében

Jelenleg is működik egészségház és védőnői szolgálat is a faluban, csak mindegyik régi épületben és külön-külön helyen. Az egészségházban együtt működik majd a háziorvosi és a fogorvosi rendelés, a védőnői szolgálat. Az épület előtt pedig parkolók létesülnek.

Pitvaroson egyébként tavaly adták át a kívül-belül felújított óvodát. De rendbe hozták a Deák Ferenc utca borzalmas állapotba került szakaszát. Itt megerősítették a pályatestet, majd arra új aszfaltréteget húztak.

Mint arról már beszámoltunk a község 155 millió forint támogatást nyert az egyedi szennyvíztisztítás kiépítésére.

Szennyvíztisztítás lesz Pitvaroson, de rákötési költség és szennyvízdíj nélkül – Makó Híradó

155 millió forintot nyert Pitvaros egyedi szennyvíztisztító rendszer pályázata, az önkormányzati intézmények többsége és több mint 100 magánház szennyvizét a keletkezés helyén kezelik. A helyi önkormányzat 15 százalékos önerőt vállalt. Így nem kell majd a szippantó autóra várni, de se csatorna-, se talajterhelési díjat sem kell fizetni.

 

Két ilyen már működik a településen, az egyik az üzemi konyha , a másik az óvoda szennyvízét kezeli, most lehetőség lesz a többi közintézményben és közel száz háztartásban megépíteni ugyanezeket a tisztítóműveket.