Hírek Makó

Megújul a Kossuth, a Bolygó és a Baross utca találkozásánál lévő tér és környezete

Az 5,6 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy kisebb park kerül kialakításra a zöldséges előtti téren, emellett pedig egy ötszáz négyzetméteres parkoló- és útaszfaltozásra is sor kerül. Az önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztés mellett számos felajánlás érkezett, többek között a zöldséges üzlet vezetője, Kacsner István is 300 ezer forintot ajánlott fel.

Mint Kovács Sándor önkormányzati képviselő elmondta: február hatodikán a képviselő-testület elfogadta az idei költségvetést, amelyben meghatározták, milyen fejlesztések és beruházások kerülhetnek kivitelezésre. A Petőfi park megújítása mellett Kovács Sándor körzetében egy másik fontos beruházásra is sor kerül.

Mintegy 5,6 millió forintos keretösszeggel megújul a Baross, a Kossuth és a Bolygó utca találkozásánál lévő tér, amelyet – mint az önkormányzati képviselő elmondta – nagyon régóta szerettek volna megvalósítani, de sokszor az anyagiak miatt nem valósulhatott meg, illetve szerették volna az egykori kutat visszaállítani, amely egykoron állt ezen a helyen, de hosszú évek kutatása sem vezetett eredményre, nem találták még az öntvény kutat. Ezt követően két éve felmerült az országzászló felavatása kapcsán, hogy az ott lévő kutat helyezik majd el a téren, de az akkori tervek szerint azt a városháza udvarán kívánta felállítani a városvezetés.

– A múzeumból egy régi, valamikor köztéren álló, nagyon szép öntvény kerekeskút kerül itt felállításra. Úgy próbáljuk megvalósítani, hogy az működőképes legyen, hogy vizet lehessen belőle meríteni. Ami a tér kialakítását illeti: a lakosság vonatkozásában is nagy megelégedés fogadta, többen felajánlást tettek, kisebb-nagyobb összegek fognak érkezni, hogy minél nagyobb társadalmi összefogás valósulhasson meg – emelte ki Kovács Sándor. Mint elmondta, a főépítész által készített terv szerint a kerékpárút mellé ösvény kerül, a nagykernél pedig egy kis híd valósul meg az ároknál, emellett világítótest kerül kiépítésre, továbbá két padot is kihelyeznek, amelyek makói fából készülnek majd. A tér megújítása mellett a parkolók és az utak felülete is megújul, mintegy 500 négyzetmétert lefedve.

Az 5,6 millió forintos beruházást Kovács Sándor is támogatja képviselőalapjából, mintegy 100 ezer forinttal. Emellett a zöldséges ügyvezetője, Kacsner István is 300 ezer forinttal támogatja a fejlesztést. Mint elmondta, az egykori fehér lovas kút és a tér a makói piac végét jelentette, a környezet felújításával pedig jó pár éve próbálkoztak, hiszen szükségszerűvé vált.

Tamásy Aladár is örömmel emlékszik vissza az egykori térre és a kútra. Mint elmondta, sokszor megálltak itt barátokkal, ismerősökkel, a tér egy kis központ volt, főként a piaci napokon. Sajnálattal vette, hogy elbontásra került, de örömét fejezte ki a mostani felújítás kapcsán, amelyet maga is támogatott, és reméli, mások is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.