Kiemelt hírek Makó Publicisztika

Melegség és megismerés – ultraliberális fordulat a makói Jobbikban?

A homoszexualitás gyerekekkel való megismertetésével egyet értő szervezet is részt vett a decemberi makói közös ellenzéki tüntetésen. De hogy került velük egy színpadra a Jobbik választókerületi elnöke? Ilyen a makói néppártosodás?

 

Mirkóczki Ádám az Egyes szexuális magatartászavarok visszaszorítása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslatában a homoszexualitást fajtalankodásnak és szexuális magatartászavarnak minősíti. Egytől öt évig büntetné azt, aki „a fajtalanságot vagy más szexuális magatartászavart írásban, kép- vagy hangrögzítés, illetőleg más berendezés útján reklámozza vagy ilyen cselekményben közreműködik”. (2012 – HVG)

“A Jobbik Magyarországért Mozgalom budapesti szervezete mély felháborodással értesült arról, hogy a fővárosban ismét vonulhatnak a beteg, deviáns emberek, kiegészülve az erőszakos rendezőikkel.” (2016 – HVG)

A fenti idézetek csak két apró példa arra nézve, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom az utóbbi években hogyan gondolkodott a homoszexualitás kérdéséről, az LMBTQ közösségekről, vagy éppen a Budapest Pride-ról. Ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok tömegével születtek, Vona Gábor még 2017 közepén is azt mondta a fővárosi meleg felvonulásról, hogy amennyiben ő lenne Budapest főpolgármestere, nem engedélyezné, mert a homoszexualitás magánügy, a Budapest Pride pedig sokkal inkább provokáció, mint büszkeségmenet.

Azóta persze sok minden változott, elindult a néppártosodás, amely miatt végül számtalan országgyűlési képviselője hagyta ott az eközben antiszemita botrányokkal is küzdő pártot. A Jobbik makói szervezetéről ebben a témában sem nagyon tudni milyen álláspontot képviselnek, annyi azonban biztos, hogy a választókerületi elnök elkötelezett híve a néppártosodásnak, és Sneider Tamás elnöknek, akinek parlamenti gyakornoka is volt.

A decemberi közös ellenzéki tüntetésen azonban érdekes dolog történt. A nagyrészt innen-onnan összeverbuvált felszólalók között feltűnt a Szegedi Civil Háló alapítója, Tarnay Kristóf Ábel is. Erről a szervezetről többek között azt érdemes tudni, hogy a megyeszékhelyen rendszeres résztvevői kormányellenes tüntetéseknek, demonstrációknak. Ám nem csak erről lettek híresek. Mint a Szegedma cikkéből kiderül, alapítójuk, aki moderátorként vezényelte le a makói tüntetést egyértelműen kiállt a szegedi LMBTQ közösség iskolákba szervezett „Melegség és megismerés” című érzékenyítő tréningjei mellett.

Ebben a programban, a szervezet honlapján megjelenő tájékoztatás alapján két meleg felnőtt – lehetőség szerint egy férfi és egy nő – vállalkozik arra, hogy beszélget a fiatalokkal a melegségről, saját történetén, életeseményein is szemléltetve azt.

Tarnay Kristóf Ábel erről a következőket nyilatkozta korábban: úgy gondolom, hogy egy fontos problémára kínál megoldást a szegedi LMBT közösség képzése, ezért az oldalunkon való megosztással igyekszem segíteni, hogy minél több emberhez eljusson. Az alapító ezzel együtt kiemelte azt is, hogy a szegedi LMBT Közösségért csoporttal jó kapcsolatot ápol a szervezete.

A képen középen, barna kabátban Tarnay Kristóf Ábel a makói tüntetésen

 

Figyelembe véve, hogy a Jobbik korábban hogyan viszonyult a kommunikációjában ehhez a témához, feltettük kérdéseinket Zeitler Ádám makói önkormányzati képviselőnek, választókerületi elnöknek a szervezettel való közös szerepvállalásról, ám egyelőre nem kaptunk választ.

Többek között arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a homoszexualitásról szóló érzékenyítő tréningeket a szegedi iskolákba elvivő LMBTQ közösség támogatójaként elhíresült Szegedi Civil Hálóval közös tüntetés a makói Jobbik néppártosodásának részeként tekinthető-e.

Zeitler Ádámtól azt is megkérdeztük, hogy mi a véleménye a „Meleség és megismerés” című iskolai érzékenyítő tréningekről, illetve szerinte Makón is lenne-e esetleg hasonlóra szükség az általános iskolákban, vagy középiskolákban. Ám ez a kérdés nyilván nem csak a makóiakat érdekli, hiszen választókerületi elnökként Zeitlernek kell az egész térségben meghatározni a párt helyi irányvonalát, illetve elfogadtatni az országosat is. Ez a téma így ugyanúgy vonatkozik mondjuk Maroslelére, Apátfalvára, Kiszomborra, vagy éppen Hódmezővásárhelyre is.

A párt baloldali szimpatizánsok felé nyitását már kezdik megszokni a választóik (hagyják is el őket tömegesen emiatt), de ez a felfogás más nem is csak liberális, inkább „ultraliberális”. Nem valószínű, hogy nagyot tévednénk, ha azt mondjuk: azoknak az embereknek, akik az áprilisi választáson Kiss Attilára szavaztak, ez már túl fog menni a határon.

Főleg, hogy a Mi Hazánk Mozgalom elnöke nemrég éppen a visszafogott, de egyértelmű elhatárolódásukról beszélt portálunknak a téma kapcsán a makói fóruma előtt, ami sokkal jobban hasonlít a régi Jobbik elveire.

– Természetesen minden joga megvan a homoszexuálisoknak a tisztességes, kulturált élethez, de a politikai nyomulást nem tudjuk támogatni. Azt pedig a legkevésbé sem tudjuk elfogadni, hogy az iskolák falai közé bevigyék ezt a témát, ennek semmi keresnivalója ott. – mondta a szegedi érzékenyítő tréningekről Toroczkai László, akitől azt is megtudtuk, pártja ezért egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely megtiltaná ezeket a közintézményekben.