Hírek Sport Top

Határozott léptekkel menetel a Guardians a bajnokság felé

Hamarosan megkezdődnek a Divízió II-es mérkőzések a CFS Guardians Amerikai Futball Club számára. A Szeged Sentinels és a Makó Rednecks összeolvadásából létrejött csapatot szegedi edzésükön látogattuk meg, ahol megtudtuk: szeretnének meglepetést okozni a bajnokságon.

Eredményes évet zárt Csongrád megye amerikai futball csapata 2018-ban: harmadik helyen végeztek egy kupán, emellett egy kis- és egy nagy pályás edzőmérkőzést is maguk mögött tudhatnak, továbbá a csapat létszámát tekintve is pozitívan alakult az évük – tudtuk meg Baranyi Ernőtől. A Guardians vezetőedzője továbbá portálunknak elmondta: heti három edzéssel készülnek a szezonra, ráadásul vasárnap egy szerbiai csapattal edzenek majd közösen, ezzel segítve egymás munkáját.

– Március 17-én Jászberényre fogunk utazni, ott kezdjük meg a szezonunkat, ez már egy nagyon fontos mérkőzés lesz, mert csak hat mérkőzésből áll a szezonunk, így minden egyes mérkőzés kiemelt lesz – hangsúlyozta Baranyi Ernő.

Mint megtudtuk, az amerikai futball nemcsak a fiatalokat, hanem a “régebb óta fiatalokat” is vonzza: a csapat legidősebb játékosa 38 éves, ennek kapcsán a vezetőedző úgy fogalmazott: nincs kizárva, hogy idősebb játékosuk is legyen, mindenkit szeretettel várnak.

– Ami úgy gondolom, hogy ebben a csapatban kiemelkedő az az, hogy egy nagyon összetartó társaság, itt nincs olyan, hogy bárki ki lenne nézve akár a testalkata vagy a mozgása miatt – mondta, hozzátéve: edzéseik is jó hangulatban telnek, csapatépítőik is vannak, a csapategységre pedig külön figyelmet is fordítanak.

A csapat ráadásul nemrégiben egy úgynevezett clinic-en, azaz egy edzők számára szervezett továbbképzésen is részt vett. Ennek kapcsán a makói Nagy Róbert Zoltán elmondta: a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) edzői képzésén Jim Ward-tól, a Fehérvár Enthroners vezetőedzőjétől és a braunschweigi New Yorker Lions runningback-edzőjétől, Eric Yuma-tól tanulhattak.

– A védelemnek volt Jim Ward, ő a linebackereknek tartott edzést, az offense részéről pedig Eric Yuma coach a running backeknek tartott, ugye ez pont a két egymással sűrűn találkozó csapategység. Minden csapatnak akkreditálnia kellett minimum egy, maximum két játékost mind a két posztból, és tartottak nekik egy edzést, amit mi edzők megnézhettünk és az edzéslevezetésből, a gyakorlatokból rengeteget tanulhattunk, illetve a srácok is rengeteget tanulhattak, fejlődhettek – fogalmazott a Guardians defensive coordinatora, és mint elárulta, már a mostani edzésen is jó pár olyan formulát használnak, amelyet ott tanultak a hétvége során.

– A srácok rengeteg időt és energiát fektettek bele ebbe az indulásba, mi is edzők is igyekszünk minél többet készülni és tanulni ebből a szakmából, és átadni mindazt, amit tudunk. Mi is folyamatosan képezzük magunkat, ők is, és szeretnénk egy tisztes helytállást, vagy akár egy meglepetést okozni a Divizió II-es bajnokságban. Nagyon várjuk már, hogy elkezdődjön a szezon, viszont nagyon kevés időnk van, és még annyi minden feladatunk van hátra, amiket próbálunk belesűríteni ebbe a pár hétbe – mondta el Nagy Róbert Zoltán.