A makói MENYUKE Őszülő Tinik és Suhancok csapata aranyminősítésben részesült a VIII. Országos Népek Tánca – Népek Zenéje Döntőjében. A kiváló eredményt a Falusi disznótor régen címet viselő, humoros színpadi előadással érték el.

12 esztendeje működik a városban a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Makói Közhasznú Egyesülete. A közösségépítő civil kezdeményezés megalakulásakor a rokkantak munkába állásának segítését tűzte ki célul, később pedig az egészséges életmód és a sportprogramok népszerűsítését az idősebb korosztály körében. – A nosztalgiázás, a hagyományőrzés és az értékmentés nagyon fontos számunkra, ezért is kezdtünk el öntevékeny módon rövidebb darabok előadásával is foglalkozni. Kezdetben a klubélet színesítésére vidám jelenetekkel és kisebb feldolgozásokkal készültünk. Azután nagyobb közönség előtt is bemutatkoztunk, régi szokások humoros színpadi feldolgozásával – tájékoztatott Szekeres Mihályné elnök. A társulat ennek szellemében zsűri elé vitte a „Lánykérés őszidőben”, a „Rönkhúzó lakodalmas” darabokat, amelyekről pozitív visszajelzéseket kaptak.

A lelkes csapat repertoárja folyamatosan bővült az ünnepkörök hagyományainak előadásaival, ennek példái a „Betlehemes” és „Betyárfarsang” című művek. A csoport igényes munkáját jellemzi, hogy a hitelességre is nagy hangsúlyt fektetnek. Ebben segítette munkájukat Gáspárovics Mária szakmai vezetőként. A foglalkozásszervező pedagógus segítségével alkották meg „Kukoricafosztó” és „Dél-alföldi batyusbál” elnevezésű, nagy sikerű produkcióikat. Ezeket nem csak a klubtársaknak, de más nyugdíjas csoportok tagjainak, Makó és a kistérség által szervezett programokon is bemutatták. A MENYUKE ősszel megszervezte a Hagyományőrzők Színes Csokra programot is, legutóbb pedig a városi batyus bálon mutatkoztak be egy újabb, vicces jelenettel.

Ezeken kívül a korosztályos Ki Mit Tud? versenybe és több ízben az országos Népek Tánca – Népek zenéje megmérettetésbe is beneveztek. Ez utóbbi idei, szegedi döntőjén, február 23-án arany minősítést értek el. – A „Tanyasi disznótor régen” című, népszokás feldolgozással készültünk, amit sikerült hibátlanul előadnunk. 12-en szerepeltünk, a zenei kíséretünket Horváth Csabáné biztosította. Ő segített a Gáspárovics Mária által összeállított anyag csiszolgatásában is – tudtuk meg Szekeres Mihálynétól. A civil csoport tagjai most egy kis pihenőt tartanak, majd újabb munkába kezdenek, egy régebbi darabjuk felújítását tervezik a közeljövőben.

(képek forrása: Makó Híradó, MENYUKE facebook oldala)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest