Dr. Marjanucz László, dr. Barna Gábor, dr. Süli Attila, dr. Kárbin Ákos és dr. Mód László tartott péntek délelőtt előadást azon a tudományos konferencián, amelyet a „Makó 320” emlékév keretein belül szerveztek.

Ebben az évben ünnepli Makó újjátelepítésének 320. évfordulóját. Ennek alkalmából számos programmal készült a város. Elsőként egy tudományos konferenciát hirdettek meg, amelyen Dr. Marjanucz László, dr. Barna Gábor, dr. Süli Attila, dr. Kárbin Ákos és dr. Mód László készült előadással a megjelenteknek.

A gyűlést Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, az önkormányzat az elődök előtt szeretne tisztelegni azzal, hogy a 2019-es évet emlékévvé nyilvánította. A Makóra települőket az 1699-es pozsonyi oklevél mentesítette az adókötelezettség és a közmunka alól is.

– Az emlékév alkalom arra, hogy számba vegyük a 320 év ránk hagyott örökségét, építészetét, gazdasági, történeti, néprajzi és irodalomtörténeti értékeit – fogalmazott az igazgató.

Dr. Marjanucz László Makó újjátelepüléséről és a török időszak utáni várossá fejlődéséről számolt be a jelenlévőknek. A történész az előadásában többek között beszélt a makóiak szemléletváltásáról, amely a törökök után következett be, illetve arról is, hogy milyenek voltak az életkörülmények, gazdasági helyzete a városnak 1699 és 1750 között.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest