Egy, valószínűleg Rónay Cecíliát ábrázoló festményt kapott ajándékba a Kiszomborért Alapítvány és a helyi honismereti kör, melyek azt az önkormányzat tulajdonába adták, hogy a képet restaurálása után a község a Rónay kúria felső szintjén helyezze el. Egy csöppet sem apró ok miatt azonban a kép egyelőre – úgy tűnik – nem lesz ott látható.

A kiszombori önkormányzat még a januári rendes ülésén döntött arról, hogy átveszi az egy magánszemély által fele-felerészben a Kiszomborért Alapítványnak, illetve a helyi honismereti körnek adományozott, vélhetően Rónay Cecíliát ábrázoló festményt. A képviselő-testület vállalta azt a feltételt is, hogy restauráltatja, majd a Rónay-kúria emeleti elhelyezi a festményt, hogy a köz számára is megtekinthető legyen. Kikötötték azt is, hogy az önkormányzat a festményt semmilyen körülmény vagy ok miatt nem adhatja el.

Rónay Cecília annak a Rónay családnak volt a tagja, aki nem csak birtokolta a települést, de több más épület mellett kastélyt is épített benne. Rónay János és Karátson Emília 13 gyermeke közül hatodikként 1841. november 16-án Kiszomboron született és 1915. augusztus 21-én itt is halt meg. Annyit érdemes róla tudni, hogy árvaházat alapított a községben, s nem csak alapított, de segítette is. 1897 karácsonyán például 200 gyermeket ruházott fel, s gazdagon megadományozta őket. És jelentősen és rendszeresen támogatta a helyi óvoda működését, illetve rendszeresen szervezett jótékonysági rendezvényeket, mulatságokat. A most a községi könyvtár által használt épületet, a „Leányvárt” neki és Vilma nővérének építtette édesapjuk 1876 és 1890 között, de a két lány sosem költözött át oda.

Rónay Cecília, egy korabeli fotón

A festmény feltehetően a kastélyban is volt. Hogy onnan mikor és miért került el arról szinte semmit sem lehet tudni, csak annyit, hogy egy magánszemély birtokába jutott, aki azt végül átadta az alapítványnak és a körnek.

A Rónay-kúria emeleti részén kialakított kiállítótermet március 15-én nyitják meg. Az restaurált képet azonban ekkor itt biztosan nem állítják ki.

Szegvári Ernőné polgármester érdeklődésünkre elmondta: a restaurátor arról tájékoztatta, hogy másfél évre bezárják a szegedi restaurátor műhelyet. (A Móra Ferenc Múzeum felújítása miatt – a szerk). A kép restaurálási munkálatai két hónapig tartanak. – Azt ígértük a testületi ülésen, hogy ha ez elkészül, akkor elhelyezzük a Rónay-kúria emeleti kiállítótermében, de azt nem, hogy már a kiállítóterem avatóján ott lesz – mondta a polgármester.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest