Hírek Külföld

Végeláthatatlan sorokban menetelnek az illegális bevándorlók az EU felé

Döbbenetes felvételeket készített a bosnyák–horvát határ közelében az M1 stábja – közölte a hirado.hu. A hegyi utakon, illetve erdei ösvényeken végeláthatatlan sorokban menetelnek az illegális bevándorlók Horvátország, vagyis az Európai Unió felé. Szinte csak fiatal férfiakat látni, akik katonás tempóban haladnak. Mostanra elolvadt a hó a hegyekben, így várhatóan egyre nagyobb csoportokban indulnak el a Balkánon – közölte az M1 Híradója.

A Pljesevica hegység kanyargós útjai jelenleg tele vannak migránsokkal, a hegység Horvátországban, Bosznia-Hercegovina határán, a Dinári-hegység része, sűrű erdők borítják, egyes területeire csak saját felelősségre lehet belépni.

Éjszaka indulnak útnak

Többen közülük minden holmijukkal a hátukon Bihácsból indultak el, hogy illegálisan hagyják el Bosznia-Hercegovinát. Azt mondják, nem akarnak tovább várni – hangzott el az M1 Híradójában.

„Négy alkalommal próbálkoztam eddig, mindig elfogtak és visszaküldtek minket, de nem adjuk fel” – mondta a férfi, aki azt tervezi, öt-hat napig fog gyalogolni egyfolytában.

Ahogy enyhül az idő, a migránsok tömegesen hagyják el a befogadótáborokat. Általában éjszaka indulnak útnak. Bihácsról az elmúlt héten háromszázan, csak kedden pedig nyolcvanan mentek el a táborból – hangzott el az M1 Híradójában.

„Többször is próbálkoztam már, de a hó és a nehéz körülmények miatt eddig nem jutottam át, ezért mindig visszafordultam” – mondta egy másik pakisztáni férfi. A befogadóközpontban azonban a rengeteg távozó ellenére is sokan vannak, csak Bihácson ezerötszázan lehetnek.

Lassan egy éve élnek félelemben a bihácsiak

A helyieket leginkább az zavarja, hogy a bevándorlók éjjel is kijárnak a központból.