Makó Top

Márciusban kezdődik meg az utcák és a csapadékvíz elvezetés fejlesztése Honvédban

Összesen 3347 méter hosszban kapnak új bevonatot az utcák, emellett pedig a csapadékvíz elvezetés kiépítése is megvalósul számos utcában, mintegy 3839,7 folyóméter hosszúságban. A kivitelezés vonatkozásában ma délelőtt került sor a vállalkozói szerződés aláírására a Polgármesteri Hivatalban.

– Honvéd városrész elmúlt 20 évének talán egyik sikertörténete indult meg az elmúlt időszakban itt a városunkban. Egy fontos beruházási időszaknak a mérföldkövéhez érkeztünk – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester emlékeztetett: Makó Város Önkormányzata még 2017 novemberében írt alá támogatási szerződést annak tekintetében, hogy 730 millió forintos beruházásban 3 infrastrukturális nagyobb fejlesztést indít el a legnagyobb leszakadó városrészre vonatkozóan. Mint a polgármester elmondta, a kezdeményezés még dr. Sánta Sándor képviselőtől indult 1994-ben, de nem nagyon talált meghallgatásra a küzdelme. Az elmúlt időszakban nemcsak pályázati, hanem önkormányzati forrásból is megvalósultak kisebb beruházások, többek között parkolók kialakítására is sor került, illetve a háziorvosi rendelő felújításáról is döntött a képviselő-testület február hatodikán, a költségvetés terhére. A Tulipán utcai óvodában is egy nagyobb fejlesztés valósult meg, amely során a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökségével működött együtt az önkormányzat.

– Fontosnak tartjuk, hogy a legnehezebb sorsú makói polgártársaink felé is támogatással, illetve segítségnyújtással forduljunk, hiszen ugyanolyan joggal rendelkező polgárai ők is a városunknak, mint a más városrészben élők – emelte ki Farkas Éva Erzsébet, továbbá elmondta: a 730 millió forintos támogatási szerződést követően az első ütemben 14 szociális lakás felújítását indították el, nettó 180 millió forintos beruházással. Ennek során nemcsak a lakások újultak meg teljes körűen, hanem az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok környezete is.

A polgármester továbbá szólt arról, hogy a pályázat 15 szociális lakás kialakítására vonatkozóan ad iránymutatást; a 15. szociális lakás azonban egy közösségi ház épületében kerül majd kialakításra. Mind a közösségi háznak, mind pedig a környezetéhez csatlakozó játszótereknek, illetve sportpályáknak a kialakításának közbeszerzése 2019 tavaszán indul el – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

A mai napon aláírásra került vállalkozói szerződés kapcsán továbbá elmondta, ennek részeként több mint 3300 folyóméter szilárd útburkolattal kivitelezésre kerülő útnak a megvalósítására kerül sor, 14 utcában, és az ehhez tartozó csapadékvízrendszer is meg fog újulni, ennek hossza több mint 3800 folyóméter.

– Közös célunk az, hogy ebben a városrészben is egy élhető, biztonságos várost tudjunk közösen kialakítani – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

Dr. Sánta Sándor szólt a városrészben lakók életkörülményeiről, illetve nehézségeikről. Az önkormányzati képviselőt személyesen is megkeresik a lakók, a nehézségeket okozó vízzel teli árkok problémáját már jelezte is a tervezőmérnöknek.

Juhász Lóránt Gábor a beruházás kapcsán elmondta: március 18-án kezdődnek meg a kivitelezési munkálatok. A DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója továbbá jelezte, szeretné bevonni az előkészítési feladatba Dr. Sánta Sándort, hiszen véleménye szerint a képviselő maximálisan tisztában a térség adottságaival,  a helyi dolgokat pedig szeretnék figyelembe venni.

– Több helyszínen fogunk megjelenni a kivitelezés során, nem utcánként haladunk, hanem több munkarészt, illetve több utcát és több területet fogunk igénybe venni. A gépeink, eszközeink úgy gondolom, hogy mozogni fognak, és ezennel is kérjük a lakosság megértő türelmét, ami, ha minden igaz, és jelen tudásunk szerint az időjárás is kedvező lesz, július végéig fog tartani – hangsúlyozta Juhász Lóránt Gábor, és mint hozzátette, bíznak benne, hogy a véghatáridő előtt teljes mértékben be tudják fejezni és meg tudják valósítani a beruházást – a szerződés szerint ez szeptember 10-e.

 

A beruházás keretében új burkolatot kapnak az alábbi utcák:

Szende (203m), Sarkantyú (205m), Türr (410m), Vasvári (520m), Aulich (206m), Bem (416m), Balassa (91m), Pozsonyi (223m), Alma (189m), Táncsics (351m), Szigeti (101m), Bánffy (97m), Fuvola (161m) és Lendvai (173m) utcákban mindösszesen 3347 méter hosszban.

Az érintett utcák kétrétegű, bitumennnel stabilizált felületű szilárd burkolatú bevonatot kapnak. Ehhez megvalósul a szükséges altalaj tömörítés, ami további 20 cm-es homokos kavics, illetve további 20 cm zúzottkő útalap borítást kap.

Továbbá csapadékvíz elvezetés kiépítése valósul meg a Vasvári Pál, Szende, Bem József, Türr István, Sarkantyú, Balassa, Pozsonyi, Lendvai, Fuvola, Táncsics Mihály, Alma, Bánffy és Szigeti utcákban összesen 3839,7 fm hosszúságúságban.