Térség

Magyarcsanád: egyelőre nem épül meg a Szent Gellért-híd

A román partner hiánya miatt egyelőre nem épül meg a Magyarcsanádot a romániai Őscsanáddal összekötő Maros-híd, de az M43-as autópályától a töltésig vezető utat megépítik – jelentette be Farkas János polgármester, a ma esti magyarcsanádi rendes testületi ülésen.

A két ülés közti legfontosabb történésekről szóló beszámolójában Farkas János elmondta, a múlt héten a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél bemutatták a Szent Gellért-híd terveit. Azt mondták, hogy első körben csak a rávezető utat készítik el, a hidat nem, mert nincs meg a megfelelő román partner. Az engedélyes tervek áprilisban készülnek el, utána a véglegeseket is kidolgozzák, és ez ismét a kormány elé kerül. A rávezető utat a töltésig viszik el és három körforgalom lesz rajta, s ennek részeként megújul az apátfalvi autópálya felhajtóig vezető út. Az új út a 435-ös számjegyet viseli majd. A két magtárhoz a traktorok is elmehetnek rajta, de a kerékpárosok már nem.

A testület jóváhagyta a polgármester szabadságának idei ütemezését. Mint elhangzott, a tavalyiakat február 28-ig mind kivette, az idén pedig 31 nap illeti meg.

A testület egyhangúlag 353 millióról 420 millióra módosította a község tavalyi költségvetését. Elhangozott, hogy a tavalyi TOP beruházások erre az esztendőre kerültek át.

A Magyarcsanád Településfejlesztési és Üzemeltetési Nonprofit Kft. üzleti tervét Borsos Krisztina ügyvezető még nem tudta elkészíteni, ugyanis a könyvelőtől az ahhoz szükséges legfontosabb adatokat még nem kapta meg. Több képviselő ennek kapcsán panaszkodott a közmunkásokra, mondván, míg Apátfalván és Makón látszik, hogy az ottaniak már dolgoznak, Magyarcsanádon az emberek nem ezt tapasztalják. Arra is panaszkodtak, hogy ha nem ellenőrzik a közmunkásokat, akkor azok nemigen dolgoznak. Kiderült, az idén 35-öt foglalkoztatnak a közterületen, s már irántuk is akkora az igény, hogy Szeged, sőt Gyula is igényelt magyarcsanádi közmunkásokat.

A testület egyhangúlag határozott arról, hogy 20 százalékkal, az eddigi 310 forintról 370 forintra emeli a szociális ebéd árát. Elhangzott, ez így is kedvezményes ár, hiszen egy adag ebéd elkészítése több mint 800 forintba kerül. Az emelés oka, hogy emelkedtek a bérek, illetve a rezsi és a nyersanyagárak is. A testület ugyancsak megemelte, igaz csak 8 százalékkal a szociális segítség, valamint a személyes gondoskodás díját, így az az eddigi 300 forintról 325 forintra változott.

A testület egy döntéssel egy helyrajzi számra vett eddig több helyrajzi számon szereplő, mintegy a két hektárnyi külterületet. Illetve néhány utcát eddig csak helyrajzi számmal szereplő területekkel „hosszabbítottak” meg.

Egyhangúan elfogadták a köztisztviselők illetményalapjáról szóló helyi rendeletet, miután a kiegyenlítő bérrendezési alaptól erre a célra 5 millió 800 ezer forintra adtak be sikeres pályázatot.