Hírek Makó Top

Koncepcióterv készül a Bartók felújítására

Az idei évben is különített el forrást az oktatási intézmények felújítására Makó Város Önkormányzata. Ennek részeként koncepcióterv készül a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézmény számára, amely segítségével további felújítási forrásokat szeretnének majd találni.

– Fontos vállalásunk volt a 2014-es önkormányzati választásokat megelőzően a kampányban, hogy szeretnénk minél több oktatási intézményt felújítani, hiszen azt vallottuk akkor is és ma is, hogy számunkra a legfontosabbak a makói gyermekek, a mi gyermekeink, hiszen ők jelentik a városnak a jövőt – fogalmazott Czirbus Gábor, kiemelve: ezért mindenféleképpen olyan helyzetbe kell hozni az oktatási intézményeket, hogy mindent lehetővé tegyenek a minél magasabb szintű oktatás eléréséhez – ebben pedig az önkormányzat úgy tud élen járni, hogy az oktatási intézmények felújításában segédkezik és közreműködik.

Az alpolgármester továbbá elmondta: úgy gondolja, ennek érdekében sokat léptek előre az elmúlt években. Példaként említette, az óvodákat, amelyek állagmegóvására és felújítására minden évben, és a következő években is fordítanak majd, illetve szólt a katolikus iskola 2014-es beruházásáról, amely több mint 100 millió forintból valósult meg, és amely során többek között napelemek is kihelyezésre kerültek. Említette a Bajza utcai iskola, és a SZIGNUM szinte teljes körű felújítását és a Galamb iskola 400 millió forintos felújítását is, továbbá a Návay 150 millió forintos fejlesztését, amely a fenntartóval közösen, különböző pályázatok segítségével valósult meg.

Kiemelte a József Attila Gimnáziumot, amely 150 millió forintos fejlesztés előtt áll, és amelyhez a képviselő-testület tulajdonosi hozzájárulást adott, ezt a beruházást a KLIK végzi majd, de korábban az intézményt 5 millió forinttal is támogatták. Tulajdonosi hozzájárulást kapott szintén az Almási iskola, amely 1,4 milliárd forintból épül majd.

– Az idei évben négymillió forintot különítettünk el arra, hogy a Makói Általános Iskola Bartók Székhelyintézmény felújításának koncepciótervét elvégeztesse Makó Város Önkormányzata. Nagyon szeretnénk, hogyha ez az épület, ez az iskola is meg tudna újulni, hiszen ez az egyetlen egy iskola, amelyhez az elmúlt néhány évben nem tudtunk forrást találni, és azon dolgozunk most az iskola vezetésével, a fenntartóval, Magyarország kormányával, országgyűlési képviselőnkkel, hogy hogyan tudnánk ezt az iskolát felújítani. Ezért gondoltuk azt, hogy készítünk egy koncepciótervet négymillió forintból, amellyel utána úgy gondoljuk, hogy talán könnyebben nyílhat lehetőségünk arra, hogy felújítási forrást szerezzünk – fogalmazott Czirbus Gábor a koncepcióterv kapcsán, amely tartalmazza majd azokat az elemeket, pontos részleteket, amelyeket szeretnének felújítani.

Borkáné Dudás Mónika felidézte: közel száz éve működik iskolaként az épület, 60 éve pedig emelt szintű ének-zene oktatás is folyik az intézményben.

– Szeretnénk, hogyha ez meg is maradhatna, és olyan infrastrukturális körülmények lennének ezeknek a gyerekeknek is, ahol talán jobb kedvvel, motiváltabban jönnek majd tanulni. Az iskolát igyekszünk folyamatosan karbantartani, de természetesen vannak bizonyos részek, amelyek elavultak és cserére szorulnak – mondta el az intézményvezető. Az iskolában szeretnék kicserélni a nyílászárókat, illetve a fűtés korszerűsítése is fontos lenne, hiszen a távhővel bár nem lenne probléma, csak annak elosztása és állíthatósága nem megfelelő. Emellett szeretnék fejleszteni a sportpályát is, illetve az iskolaudvaron keresztül húzódó csatornahálózat is különböző problémákat okoz, továbbá festés és padlófelújítás is szükséges lenne sok tanteremben. Borkáné Dudás Mónika továbbá kiemelte: a szülők is összefogtak a tornaterem kapcsán, illetve az előző évben a vizesblokkok is megújultak, továbbá a tankerületi központ is segíti őket, illetve köszöni az önkormányzat segítségét is. Emellett örömét fejezte ki az Almási megújulása kapcsán, de szólt arról is, hogy alapvető probléma az az, hogy a pályázatban kikötés, hogy csak egy feladatellátási helyre lehet fókuszálni azt a pályázati összeget, amit az Almási iskola kapott, így reméli, hogy a Bartók székhelyintézménynek is lesz majd forrása.

A várhatóan a tanév végére elkészülő koncepcióterv mellett az önkormányzat a Návay iskolát is támogatja mintegy 3 millió forinttal, amellyel a karbantartási munkálatokhoz járulnak hozzá.