Térség Top

A rendelő és a faluház felújítására pályázik Ambrózfalva

A megemelkedett építőanyag árak és munkabérek miatt nem tudott belekezdeni a községháza és az óvoda energetikai korszerűsítésébe Ambrózfalva, hiszen 20-25 millióval kellene kiegészítenie az elnyert összeget. A Magyar Falu Programban a rendelő és a faluház felújítására pályáznak.A képen a faluház, az udvar felől Fotó: Dorotovics László

– 79 millió forintos TOP-os energetikai pályázatunk van függőben, ez a községháza és az óvoda épületét érintené. Ez ha megvalósul, a két épület nyílászárócserén esik át, hőszigetelést kap, korszerűsítik a fűtését és napelemeket kap és mindkettőt akadálymentesítik. A községházánál ugyan van egy betonól készült rámpa, de az nem felel meg a szabványnak – mondta Csirik László. Ambrózfalva polgármestere hozzátette: ezt pályázatot még 2016-ban adták be, s mivel azóta jelentősen megdrágultak az építési anyagok és növekedtek a munkabérek is, az elnyert 79 millió már nem lesz elég az tervek megvalósítására.

– Még 20–25 millió forintot kellene hozzátennünk, de saját forrásból ez nem megy. Képviselő-testületünk pedig nem akar hitelt felvenni, és központi kiegészítésre sem számíthatunk. Így a tervezett fejlesztés műszaki tartalmát csökkentjük, hogy beleférjünk az elnyert összegbe – tette hozzá.

Ambrózfalva szociális tűzifa pályázata azonban sikeresnek bizonyult, igaz a szociális tűzifa helyett barnaszénre pályáztak. Nyertek, s a tüzelőt már ki is osztották a 72 rászorultnak.

Tavaly egyébként a falu központját jelentő Dózsa György utcán két helyen, mintegy 200 négyzetméteres felületen térkővel újították fel a járdát. Részben a közfoglalkoztatásból, részben saját erőből, illetve kicserélték a faluház nyílászáróit, egy pályázatnak köszönhetően.
A most induló Magyar Falu Program segítségével pedig a faluház és az orvosi rendelő felújítását szeretnék elvégezni.