Úgy tűnik a száját soha visszatartani nem tudó – és emiatt rendszerint a bíróságon kikötő – vásárhelyi polgármester szerint sem igazán független hírportál a Makói Csípős, amelynek a mögötte álló egyesület megszüntetése miatt lehet kérdéses a sorsa. Márki-Zay állítása szerint eddig nem beszéltek arról, hogy hozzá köthető kézbe kerüljön, de a jövőre nézve nem adott egyértelmű választ.

„A Sándor Móricz Egyesület azért nem pótolta a korábbi közgyűlési jegyzőkönyv mellé nem csatolt dokumentumokat, mert a következő közgyűlés úgy döntött, hogy feloszlatja az egyesületet.”

Ezzel indokolta Kiss Attila saját házihírportálja számára korábbi cikkünknek azt a felvetését, hogy még a Sándor Móricz Egyesület elnökváltását sem sikerült hiba nélkül levezényelniük, majd a hiányzó dokumentumokat később sem pótolták a bíróság felszólítása ellenére.

A mondat második fel különösen érdekes, hiszen a Makói Csípőst a megszületése óta a Kiss Attila egyesülete adja ki, anélkül így nem igazán tud működni. A volt jobbikos országgyűlési képviselő képviselő-jelöltnek újabb komoly vereséget hozó tavaly áprilisi választás után ugyanitt még az jelent meg, senki se aggódjon folytatják.

Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi makói Jobbik elnökről már a választások előtt is azt nyilatkozta korábbi párttársa, egyetlen dolog motiválja:

„ami pénzt belefektetett a pártba, azt ki tudja venni, valamit most már kapjon azért cserébe, amit beletett”

Nos, akkor logikusnak tűnik, hogy a sokadik vereség után elege lett, amit megerősít az is, hogy néhány háziportál nyilatkozaton kívül semmit sem hallani róla. Közéleti, politikai szerepvállalása gyakorlatilag nincs (igaz Zeitlerrel se találkozni sehol a testületi ülésen kívül). A Makói Csípős meg – ha nem is kerül sokba – csak viszi a pénzt, főleg, hogy bár Krisztus koporsóját se őrizték ingyen, Kiss Attila mégis azt állítja, még a korábban rajta lévő reklámokért sem fizetett nekik senki.

Arra, hogy megszabaduljon tőle, tehát van nyomós ok, de azt azért senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy olyan évben, amikor két komoly választás is előttük van, ellenzéki propaganda nélkül marad Makó. Zeitler Ádámhoz azonban nyilván nem kerülhet, hiszen Kiss Attilához hasonlóan gyorsan megütné a bokáját összeférhetetlenség miatt, Mucsi Tamásnak a szegény ember Vona Gáboraként újabban jobban fekszik a nulla forintba kerülő Facebook-influencerkedés (csak még közönséget kell szerezni hozzá). MSZP meg inkább csak volt, mint van.

Természetesen azonban akad valaki, akinek nagyon-nagyon jól jönne egy saját kis propagandaportál, ez pedig nem más, mint Hódmezővásárhely összefogás-pápája. A Makói Csípős zayosítása már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, a polgármester narratíváját erősítő anyagokat nap, mint nap lát az ember rajta. Sőt, elindult a kifejezetten az ottani tartalmakat erősítő Vásárhelyi Csípős Facebook-oldal is (igaz egyelőre igen szerény érdeklődés mellett).

Logikus lenne tehát, ha Kiss Attila kiszállásával „vásárhelyi kézbe” kerülne a portál irányítása.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Makóval egyáltalán nem foglalkoznának, sőt. Márki-Zay Péter már elég híres arról, hogy mindenbe beleüti az orrát, semmilyen politikai témában nem tudja visszatartani a száját, a decemberi tüntetésen már itt is éreztette, magáénak érzi azt a jogot, hogy kijelölje ki indulhat majd az ellenzék színeiben egyedül polgármester-jelöltként. Nyilván a Csípős itteni ágának ezt a személyt kellene majd tolnia.

Ennek a történetnek azonban óhatatlanul lennének nagy vesztesei is. Többek között például a Demokratikus Koalíció, amelynek választókerületi elnökét egyszer már ugyan palira vette Márki-Zay Péter, de másodszorra már nem biztos, hogy sikerülne.

Mucsi Tamás a vásárhelyi időközi önkormányzati választás előtt feltétel nélkül hajtotta harcba és igába pártjának szimpatizánsait, hogy aztán cserébe semmi mást ne kapjanak csak Gyurcsány Ferenc válogatott becsmérlését. Ezt még valahogy lenyelte, de Makót láthatóan nem akarja feladni, az utóbbi hónapokban így mindenféle akciózással elkezdte „megjelölni a területét”, vélhetően ezzel próbálva növelni a későbbi tárgyalási potenciálját.

A Makói Csípős sorsának lehetséges alakulásáról nemrég meg tudtuk kérdezni személyesen a vásárhelyi polgármestert is, aki azt legalábbis tagadta, hogy történt volna már megegyezés közte és Kiss Attila között.

– Semmit nem tudok erről az ügyről, én erről nem tárgyaltam senkivel. Nem is engem érint nyilvánvalóan, ez egyrészt szerintem jobbikos belügy, másrészt makói. Nem gondolom, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként ebben a kérdésben bármilyen állást kellene foglalni. – válaszolta kérdésünkre Márki-Zay Péter.

Próbáltuk felhívni arra a figyelmét, hogy azért barokkos túlzás, hogy őt nem érinti, miután közösségi oldaláról már szinte így is mindent átvesznek, ráadásul a portál tulajdonosa mellett nyilvánosan kiállt az országgyűlési választások előtt. Ahogyan azt is jeleztük neki, vélhetően tisztában van vele, hogy igen jól jönne számára továbbra is a médiatámogatás. Erre azonban a szokásához híven követhetetlen eszmefuttatásba kezdett, majd a kérdésre természetesen nem válaszolva egy másik témára váltott át.

Egyelőre tehát azt semmiképpen nem zárnánk ki, hogy mégis Márki-Zay Péterhez köthető körbe kerül a portál, ha éppen szükség van rá, nyilván akad majd egy civil szervezet, amelyik boldogan továbbviszi a gazdátlanul maradó Makói Csípőst.

 

Frissítés: a témával kapcsolatosan a Makói Városi Televízió is készített anyagot, ezt itt lehet megnézni

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest