A Makói Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkatársai tartottak emelőkosaras mentési próbát a város magyar-angol két tanítási nyelvű általános iskolájában. Az akció eredményesen zárult, olyannyira, hogy a diákok között volt, aki felnőttként ezt a hivatást szeretné választani magának.

A feltételezett esemény szerint az iskolában keletkezett tűz hatására az egyik emeleti osztályban rekedtek a tanulók, akiket a körülmények miatt csak az ablakon keresztül tudtak kimenteni a tűzoltók. Ezt az elképzelt szituációt és az abban végrehajtandó cselekvési tervet váltották tettekre a helyi lánglovagok. A gyakorlatot a szakemberek számára egy helyismereti foglalkozás előzte meg, amelynek célja az intézmény mindazon körülményeinek megismerése volt, amelyeket egy ilyen és ehhez hasonló káresemény során számításba kell venni. Ezt követte a konkrét mentési tevékenység, amelyben az állomány a leghatékonyabb beavatkozási feladatokat hajtotta végre, hogy annak tapasztalatait később hasznosítani tudja.

A gyakorlat sikeréért a bevont harmadik osztályos gyerekek is mindent megtettek. Követték az utasításokat, sőt többen nagyon bátor viselkedést tanúsítottak. – Nem féltem, inkább izgalmas volt, ahogyan a magasból lehoztak bennünket. Nagyon szép volt a kilátás, különleges élmény – lelkesedett Takács Luca. – Szerintem is nagyon jó volt, hogy ilyesmit gyakoroltunk, mert ha véletlenül mégis történne ilyesmi, akkor már tudni fogjuk, hogy mit kell tenni és nem lesz zűrzavar – vélekedett osztálytársa, Putz Péter. Ezt a megállapítást többen helyeselték azok közül, akik már szerencsésen földet értek és az udvaron várták társaikat. Egyikük, Dohar Ármin azt is kijelentette, ő lehet, hogy tűzoltó lesz, vagy rendőr, ha felnő. Ez egyelőre távlati terv, de annyi már bizonyos, hogy József Attila Altatójának utolsó versszakát egy kis segítséggel, de mindenki el tudta mondani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest