Tavaly a felnőtt háziorvosi rendelőt újította fel az önkormányzat, idén a gyermekorvosira is sor kerül a Justh Gyula utcán. Összesen 835 gyermek tartozik ide, nagyon ráfér az épületre a rendbe hozás.

– Az egészségügyi fejlesztések fontos részét képezik a családbarát önkormányzat koncepciójának – mondta el a Justh Gyula utcai gyermek háziorvosi rendelő mellett Farkas Éva Erzsébet, hozzátéve, hogy a város az oktatási intézmények felújítása és a Makovecz-programhoz tartozó beruházások mellett a legnagyobb fejlesztéseket az egészségügyben indította az elmúlt években.

Ahogyan a kormányzat számára is fontos az állami fenntartású intézmények felújítása és az egészségügyben dolgozók béremelése, úgy az önkormányzatnak is a hozzá tartozó háziorvosi feladatellátások korszerűsítése és az orvosi ügyeleti rendszer segítése.

Utóbbira példaként hozta fel a polgármester, hogy társulási szinten 2015 óta 3 alkalommal döntöttek az ügyeleti óradíjak emeléséről a polgármesterek, amely így az orvosok számára összességében hétköznapokon 600, hétvégén és ünnepnapon pedig 800 forinttal emelkedett. Az asszisztensek, gépkocsivezetők óradíja pedig hétköznapokon 300, hétvégén és ünnepnapon pedig 350 forinttal. Az orvosok számára emellett eltörölték az iparűzési adót is.

Az önkormányzat ezzel együtt megkezdte háziorvosi épületek felújítását is, amely többek között érintette a Hollósy Kornélia utcai rendelőt, a Justh Gyula utcai felnőtt háziorvosi rendelőt is, ebben az évben pedig ugyanitt a gyermek háziorvosit, amelyre a költségvetésben 30 millió forintot különítettek el. A műszaki felmérés már meg is kezdődött. A Kálvin utcai új rendelő építésére idén 200 millió forintot különítettek el, annak bontása a napokban megkezdődik.

– A gyermek háziorvosi feladatellátás a mostani rendelővel szemben lévő volt bölcsőde épületébe kerül, itt vannak civil szervezetek, az épület azonban két bejárattal rendelkezik, el tudjuk különíteni ezt a két tevékenységet. A felújítás két hónapot fog igénybe venni, elsősorban energetikai és gépészeti fejlesztés fog megvalósulni, hasonlóan a felnőtt háziorvosi rendelőhöz, ám új eszközöket, bútorokat is szeretnénk vásárolni. – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

Kádár József szerint a városnak rengeteg lemaradása van, amit pótolni kell, ide tartozik a gyermekorvosi rendelő felújítása is, ami mostanra semmiben nem felel meg a 21. század követelményeinek.

– Ez az épület 50 éves biztos van, én is idejártam még gyerekként. Felújítás itt nem nagyon történt, tényleg borzalmasak a körülmények. Úgy gondolom a gyerekeknek még nagyobb szüksége van rá, hogy szép környezetben legyen, mint a felnőtteknek, mert ők egyébként is nehezen viselik az orvosi vizsgálatokat. – mondta el az önkormányzati képviselő.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest