Az idén már nem kell fizetni a házi gondozás díját – döntött róla a képviselő-testület. Az iskolások étkezését pedig már évek óta az önkormányzat állja. A kép illusztráció.

Míg tavaly még csak 30 százalékát vállalta át a házi gondozás díjának a község, a idén már az egészet. A királyhegyesi képviselő-testület ugyanis döntött arról, hogy a helybéli rászorultak által fizetendő díjat a januártól teljes egészében átvállalja.

Mint Horváth Lajos polgármestertől megtudtuk, a testület döntése jelenleg kilenc házi gondozásban résztvevő helybélit érint, teszi könnyebbé anyagi helyzetüket.

– Régebben is működött nálunk az a rendszer, hogy a házi gondozásban részvevők által a gondozónőknek fizetendő 749 forintos díj harmadát az önkormányzat vállalta át. Azt gondoltuk, hogy ezzel is segítjük a támogatásra szoruló időseket. Az idén a díjat teljes egészében eltörölte az érintettek számára, azaz átvállalta tőlük az önkormányzat. Már annál is inkább, ugyanis társulást váltottunk, azaz a korábbi csanádpalotaitól átmentünk a Csanádalberti Szociális Társuláshoz. A díj eltörlését az is lehetővé tette, hogy kedvezően alakul a kormány szociálpolitikája, azaz a finanszírozás is kicsit kedvezőbb – mondta Királyhegyes polgármestere.

A községben egyébként jelenleg kilencen részesülnek házi gondozásban, így a díj eltörlésével a község milliós tételt vállalt át.

Királyhegyesen az iskolások étkeztetése két éve ingyenes, a helyi tanintézményben csak alsósok tanulnak, számukra térítésmentesen biztosítja az ebédet az önkormányzat. A suliba jelenleg nyolc gyerek jár, étkezésük biztosításával az önkormányzat évente összesen 7-800 ezer forint kiadástól mentesíti a szülőket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest