Vélhetően egy terrorcselekményt akadályozott meg szerdán a holland rendőrség, amely házkutatás után letartoztatta az Iszlám Állam egyik követőjét. A férfinél fegyvert és lőszereket találtak, az országban megemelték a terrorkészültségi szintet – írja az Origo.

A holland rendőrség bejelentette, hogy letartoztatott egy 48 éves férfit a német határtól mindössze néhány kilométerre lévő De Lutte nevű holland településen, akit terrorcselekmény előkészítése miatt vettek őrizetben – írja az ABC News.

A férfi lakását Groningen városában átkutatták, ott pisztolyt és lőszert is találtak.

Az észak-holland városban elkapott férfi állampolgárság és személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de a letartóztatás azután történt, hogy a holland hírszerző ügynökség az elkövetőről közölte a rendőrséggel, hogy az Iszlám Állam követője, és fegyvere van.

Dutchnews.nl úgy tudja, hogy egy holland-algériai kettősállampolgárról van szó.

A fegyvert eldugva, egy iskolatáskában találták meg a házkutatás során, egy nappal korábban Hollandiában a terrorfenyegetettség szintjét négyesre emelték a lehetséges ötös skálán.

De Luttéban emellett több mobiltelefont, egy laptopot, illetve adathordozókon tárolt dokumentumokat is lefoglaltak, amelyek a “hitetlenek” elleni harcot dicsőítik.

A férfi eddig megtagadta a tanúvallomást. Az ügyében eljáró rotterdami bíróság kilencven napra meghosszabbította vizsgálati őrizetét.

 

Forrás: Origo | Borítóképünk illusztráció – MTI Fotó: Ujvári Sándor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest