Térség Top

Változatlan hagyták a segélyek összegét Kiszomboron

A képviselő-testület sem a jövedelmi korlátokon, sem a segélyek számán és összegén nem változtatott a mai ülésén, ahol elfogadta a község idei 1 milliárd 262 millió 170 ezer forintos költségvetését és hosszasan tárgyaltak arról csak 7 díszpolgárnak ültessenek most emlékfát, vagy egész kis erdőt telepítsenek, gondolva a leendő díszpolgárokra.

A testület elfogadta Szegvári Ernőné jelentését a legutóbbi ülés óta történt legfontosabb eseményekről. A hozzászólásokban elhangzott, hogy a kamionok megrongálják a Nagyszentmiklósi utat, ugyanis a Szegedi út felől érkezve azon haladnak át a településen. A Magyar Közútnak már jelezték ezt, s az súlykorlátozó táblát helyez ki, de a súlyhatárt a helyi képviselőknek kell meghatározniuk. Egy kérdésre az is elhangzott, hogy temető urnafalának bővítésről az önkormányzat rendelkezésére állnak korábban elkészült skiccek. De tervezésről még nem kaptak ajánlatot. Mindez nem csak azért fontos, mert lassan elfogynak az urnahelyek, de azért is, mert a Magyar Favak Programban a temetőfejlesztésre is lehet pályázni.

Balázs Zoltán képviselő felvetette, hogy folytatni kellene a helyi vonatkozású utcák elnevezését magyarázó táblácskák elhelyezését. Korábban tízhez már elhelyeztek ilyet, ez akkor összesen 10 ezer forintba került. A sablon megvan, most újabbakat, például a Munkás utcát, a Rokkant közt nevének eredetét szeretnék így megörökíteni, ám kiderült, hogy komoly kutatást igényel ezek magyarázatának fellelése. A testület végül egyhangúlag elfogadták a polgármesteri, jelentést.

A képviselők szintén egyhangúlag fogadták el a község tavalyi költségvetése módosítását. S nem emelték a képviselői illetményalapot, így az maradt a tavalyi 52 ezer forint.

Hosszas polémiát váltott ki a község díszpolgárai emlékművével kapcsolatos kezdeményezés. A Kiszomborért Alapítvány a Föld napján, azaz április 22-én szeretne a 7 jelenlegi díszpolgárnak emlékfákat ültetni a templom melletti térre. Bár a tervező mindkét elképzelése tetszett a testületnek, mégis merült fel olyan javaslat is, hogy ne csak 7 fát ültessenek, hanem egy egész kis ligetet, gondolva a jövő díszpolgáraira is. Tóth András képviselő szerint 20-25 fát is lehetne egyszerre ültetni, a leendő díszpolgárokra is gondolva Az indok az volt, hogy a jelen díszpolgárok fái majdan eltakarják a jövő díszpolgáraiét. Kiderült azonban, hogy későbbi díszpolgárok fái magasabb növésűek lesznek és az mostaniak mögé ültetik majd azokat.

A vitában az is elhangzott, hogy szerencsés lenne, ha minden leendő díszpolgárnak megválasztása évében ültetnék el a fáját. Az javaslatot kezdeményező alapítvány azonban egyelőre csak 7 fát javasolt, s azt szeretnék, ha méltó lenne a díszpolgárokhoz. A testület végül 5:2 arányban az alább látható javaslatot támogatta.

 

És a kiszemelt helyszín:

A képviselők megszavazták a község idei 1 milliárd 262 millió 170 ezer forintos költségvetését, azzal, hogy ugyan egyelőre 1 milliót tettek bele a helyi lakásvásárlás támogatására, (egy házaspár már érdeklődött ez iránt), de ez további érdeklődők esetén újabb egy-egy millióval emelik. De 2 millió 60 ezer forintot csoportosítanak át az általános tartalékból a hivatali dolgozók illetmény emelésére, hogy azok ne menjenek el máshová dolgozni.

– Rajta van Kiszombor a jól teljesítő önkormányzatok listáján. Szakmai elismerése ez a hivatali dolgozók munkájuknak – erősítette meg szóban is a javaslat indoklását Szegvári Ernőné polgármester.

Felülvizsgálták az egyes pénzbeli és természetbeli juttatásokat, s úgy döntöttek, hogy a segélyek összege változatlan marad, ugyanis a nehéz helyzetben élők jellemzően nyugdíjasokon kívánnak továbbra is segíteni. A testület elfogadta a polgármester szabadságtervét (33 nap jár neki október 31-ig). Illetve jóváhagyta a helyi eseménynaptárt is.