Belföld Top

Újabb antiszemita botrány a Jobbiknál

“Akik azt gondolják, hogy a megalázkodás, a hétrét görnyedés és a hasmánt csúszás a cionizmus vezetői előtt megbékítik a bosszú népét, és a cionista úthenger ettől visszahőköl, tévednek” – ezeket a mondatokat a Jobbik elnökhelyettese mondta a párt pár évvel ezelőtt megtartott anticionista tüntetésén.

Nem ez volt az egyetlen zsidóellenes megnyilvánulása a Brüsszelbe menekülő politikusnak, egy évvel korábban megkérdőjelezte a holokauszt áldozatainak számát. Mindez azért különösen érdekes, mert ma már Gyöngyösi tagadja, hogy ő és pártja valaha is antiszemita lett volna – írja az Origo.

A Jobbik sosem volt antiszemita párt, igaz, korábban voltak tagjaink, akik szerették volna, ha azzá válunk” – ezt a Válasz Online-nak nyilatkozta a múlt héten Gyöngyösi Márton, aki azt szerette volna bebizonyítani, hogy sem ő, sem pártja sohasem volt antiszemita. Csakhogy ez így nem igaz. Másképp fogalmazva, ez a mondat nettó hazugság.

Hír TV hétfőn felidézte, hogy a Jobbik elnökhelyettese korábban miket mondott a zsidó emberekről. Éppen Gyöngyösi volt az a jobbikos politikus, aki 2012-ben megkérdőjelezte a magyarországi holokauszt áldozatainak számát a Jewish Chronicle nevű izraeli lapban. Az “izraeli térhódítással” kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a zsidók nemkívánatosak Magyarországon. Egy évvel később minden addiginál egyértelműbb jelét mutatta annak, hogy ízig-vérig antiszemita. Ugyanis a párt külügyminiszter-jelöltjeként arról szónokolt a párt anticionista tüntetésén, hogy ő “tudja, hogy a cionizmus gátlástalan nyomulásával szemben csak az erő felmutatása hatásos, nem úgy, mint a mi vezetőink Áder Jánossal és Orbán Viktorral az élen, akik azt gondolják, hogy a megalázkodás, a hétrét görnyedés és a hasmánt csúszás a cionizmus vezetői előtt megbékítik a bosszú népét, és a cionista úthenger ettől visszahőköl.” Gyöngyösi izraeli országhódításról beszélt, majd a következőket tette hozzá: “Kedves barátaim, az elmúlt hónapok eseményei leplezetlenül igazolják, hogy hazánk a cionizmus hódoltsági területe, a cionizmus kiszemelt gyarmata”

Ez a kijelentés az állítólagos izraeli-magyar kettős állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatáról szóló hírhedt parlamenti felszólalás után néhány hónappal hangzott el.

Nem ez volt az első antiszemita botrány a pártban. Kulcsár Gergely volt parlamenti képviselő leköpte a budapesti holokauszt-emlékművet, Jakab Péter jelenlegi frakcióvezető-helyettes a „kiválasztott néphez” tartozó bűnözők kiváltságáról beszélt egy lakossági fórumon. Portálunkegy valóságos csokrot mutatott be a politikus hasonló megnyilvánulásaiból. “A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel. Ha Ön nem így gondolja, akkor én is aggódom. Egyszerű honpolgárként. Magyarként a magyarokért” – írta pár évvel ezelőtt Köves Slomónak címzett nyílt levelében, amelyben a “zsidó megmondóembereknek” is “beolvasott”. Szávay István képviselőnek nemrég azért kellett lemondania, mert egy zsidó nő megverésével dicsekedett. Sneider Tamás pártelnök esküvőjéről néhány hete napvilágra került egy videó, amelyen felesége náci karlendítéssel pózol.

Bencsik János képviselő pedig több írásában is védelmébe vette a 2012-ben az Országgyűlésben a „zsidók listázását” felvető Gyöngyösi Mártont, majd egyik cikkében összegyűjtötte azokat az amerikai zsidókat, akik miatt szerinte „izraeliek markába” került az Egyesült Államok.