Belföld Hírek Top

Sokkal több család vehet új autót a kormány autóvásárlási programja segítségével

A legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a legalább hétüléses új gépkocsik vásárlásakor. Ez az egyik intézkedése a hétpontos családvédelmi akciótervnek, amelyet a miniszterelnök jelentett be évértékelő beszédében.

A társadalmi visszajelzések alapján döntöttek a csomagról – közölte Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár, írja a Hirado.hu. Hozzátette, folyamatosan vizsgálják a társadalmi nehézségeket és a problémákat. A visszajelzésekből kiderült, hogy a negyedik gyermek vállalását sokszor az akadályozza, hogy egy hagyományos autóban már nem fér el a teljes család.

A költségek csökkentése a cél

Hozzátette, egy új autó azonban – főleg a hétszemélyesek –, komoly költségeket jelentenek. Ezért született meg az a döntés, melynek értelmében 2,5 millió forinttal támogatják az újautó-vásárlásokat – hangsúlyozta Beneda Attila az M1 Summa című műsorában.

A KSH statisztikái szerint nagyjából 176 ezer nagycsalád, vagyis legalább három gyermeket nevelő szülő volt Magyarországon 2011-ben, azaz körülbelül ennyien lehetnek jogosultak a 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra. Szakértők szerint az egyik legolcsóbb hétszemélyes új autó jelenleg a Dacia Lodgy, amelyet valamivel több mint 3,5 millió forintért vásárolhatunk meg.

Ennél az autónál azonban nem vehető igénybe a támogatás teljes összege, hiszen az csak az új autó értékének maximum felét teheti ki a már megjelent információk szerint – tájékoztatott az államtitkár. Kiemelte, a másik fontos szempont, hogy ezt nem kell előre finanszíroznia a családnak, hanem az államkincstáron keresztül egy később kialakított részletszabályozás mentén tudják igénybe venni, tehát nem kell előfinanszírozással élniük.