Térség Top

Napelemet kapott a nagylaki határállomás

A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség és a közúti határátkelőhelyre is napelemes rendszert telepítettek. A Széchenyi 2020 pályázat támogatásának köszönhetően a megyei rendőr-főkapitányság központi épülete, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a csongrádi kapitányság tetején is mini naperőmű működik. A kép illusztráció.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, a Széchenyi 2020 alapján kiírt, KEHOP 5.2.11-16-2016-00007 pályázattal 5 rendőrségi objektum épületére telepítettek napelemes rendszereket. A 130 millió 233 ezer 425 forint vissza nem térítendő támogatás alapján készült konstrukció hozzájárul az üvegházhatású gázkibocsátás, valamint a fosszilis energiafelhasználás csökkentéséhez, a megújuló energiák használatával kapcsolatos uniós kötelezettségvállalás teljesítéséhez.

A beruházás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság központi épületét, a Nagylak Határrendészeti Kirendeltség és a közúti határátkelőhely, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, valamint a Csongrádi Rendőrkapitányság épületét érintette.

A munkálatok tavaly július 25-én kezdődtek, s a kivitelezők a beépített tartószerkezetekre összesen 866 darab, 270 watt teljesítményű polikristályos napelemmodult telepítettek. A hálózati méretű napelemes kiserőművek épületenként 50 kilowatt alatti teljesítményűek.
A megvalósult beruházással jelentősen megnövekedett a megújuló energiaforrások használata a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületein. A HMKE napelemes rendszerek jelentős mértékben járulnak hozzá az épületek energiafogyasztásának csökkenéséhez.