Térség Top

Tíz százalékkal emelkedik a szociális ebéd ára Nagylakon

Azért ne menjen a falnak, ez csak negyven forinttal jelent többet. A mai testületi ülésen arról is szavaztak, hogy nem kap támogatást a Makói Futball Club (miután megszűnt) és a Nagylaki Nyugdíjas Klub (miután nem adta le beszámolóját). Kiderült, hogy a falunapon Sipos F. Tamás, a Fiesta és Sabrina is fellépnek.

390 forintról 430-ra, azaz 10 százalékkal emelkedik a szociális ebéd ára, míg a házi segítségnyújtás díja 5 százalékkal, 795 forintról 835 forintra emelkedik – döntött róla mai ülésén a nagylaki képviselő-testület. Az áremelés oka, hogy nem csak a nyersanyagok, de a munkabérek és a rezsi is növekedett. Hétvégén és ünnepnap is van szociális ebéd és továbbra is lesz.

Locskai Zoltán polgármesteri tájékoztatóját is elfogadta a testület, a szóbeli kiegészítőjében elmondta, a földmérő már kimérte a Petőfi utca végén a leendő kerékpáros pihenőhelyet.

Bár három hete meghívták, de az ülésen nem jelent meg a Délút Kft. képviselője, így a nemrégiben forgalomba helyezett elkerülő útról Locskai Zoltán tájékoztatta a testület tagjai. Elmondta, február 25-e óta Románia felől egyirányú a forgalom, a kamionoknak kötelező felmenni ezen át az autópályára (de a nagylaki benzinkútra elgurulhatnak.) Csak a 20 tonna alatti autók mehetnek a 43-ason, a falun keresztül pedig csak a 7,5 tonnánál könnyebbek. Az elkerülő azért egyirányú, mert jelenleg is építik a közvilágítást. Májusban adják át teljesen a forgalomnak.

A testület 150 millióról 155 millió forintra módosította a község tavalyi költségvetését, majd elfogadta a Dózsa György Művelődési Ház tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját. Trembeczky Károly alpolgármester elmondta: elvinné onnét a kendergyűjteményt, mert szerinte az zavarja a ház működését, Locskai Zoltán polgármester erre azt válaszolta, hogy érzelmi okok miatt ezt idén nem költöztetné el. Elmondta, nagyon sok helybélit fűznek hozzá emlékek.

A testület az idén 2,5 millió forinttal járult hozzá a falunap szervezéséhez. Annyi már biztosnak látszik, hogy ezen fellép majd a makói Forgatós táncegyüttes mellett Sipos F. Tamás, a Fiesta és Sabrina is.

Elégedettek a nagylakiak a gyógyszertárral

A testület nem támogatta két civil szervezet, a Nagylaki Futball Club, illetve a Nagylaki Nyugdíjas Klub támogatását. Az előbbi megszűnt, és törlés előtt áll a bírósági nyilvántartásból. Az utóbbi pedig évek óta nem adott le beszámolót, ráadásul emiatt a NAV is megbírságolta. Locskai Zoltán arról tájékoztatta a testületet, hogy személyesen is felkereste őket, kiderült, mennek a NAV-hoz megtudni, mi a teendő. A bírságra részletfizetést szeretnének kérni. A polgármester viszi be őket autóval Makóra. Jogi eljárást kezdeményeznek a volt könyvelő ellen, az ügyvéd fizetési meghagyást küldött ki neki, megpróbálnak a pénzügyhöz jutni. A polgármester elmondta, szeretné, ha a nyugdíjas klub megmaradna. S ha rendeződnek az ügyeik, akkor ismét napirendre tűzik a támogatásukat.

A testület elfogadta a Rózsa sor 73. szám alatt létesített fiókgyógyszertár működtetésére történő fejlesztési és beruházási célra nyújtott 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatásáról szóló pénzügyi elszámolást és szakmai beszámolót. Kiderült, hogy a patika öt esztendőn át évi 120 ezer forinttal támogatja az önkormányzatot. Az első 120 ezret már át is utalták.

Locskai Zoltán azt javasolta, hogy Magyar Falu Program pályázatairól még beszéljenek, ugyanis már ismert, hogy orvosi rendelőre és orvosi lakásra lehet pályázni. Bővíthetnék a rendelőt fogorvossal védőnővel és gyermekorvosi rendeléssel. Az épület mellette egy üres önkormányzati telek található. A polgármester ez ügyben helyszíni bejárást javasolt.