Kiemelt hírek Térség

Első a biztonság: Nagylak

Locskai Zoltán szerint minden intézkedést támogatni kell, ami a biztonságérzet növelését szolgálja. Nagylak sokszor szerepel a rendőrségi hírekben, ám ez gyakorlatilag minden esetben a határon történő esetek miatt van, mert a településen nincsenek bűnesetek, mondja a polgármester. Cikksorozatunkban települések polgármestereivel, polgárőrökkel, szakemberekkel beszélgetünk a közbiztonságról és az illegális bevándorlásról.

 

– A település gyakorlatilag közvetlenül a határ mellett van, ez milyen hatással van a rendőri jelenlétre?

– Nagylak speciális helyzetben van, mert a határ közelsége erős befolyással van arra, hogy mekkora a rendőrség jelenléte, gyakorlatilag a falun nem tud úgy átmenni valaki, hogy legalább egy rendőrautóval ne találkozzon. Lehetne azt mondani, hogy minek van ennyi rendőr, de a falu lakói ezt teljesen máshogyan ítélik meg. Hozzászoktak a jelenlétükhöz, sőt igénylik is. Nyilván ez visszavezethető arra is, hogy határ menti községként az illegális bevándorlók is megjelenhetnek, de a közbiztonság miatt egyébként is fontos.

– Ennek köszönhetően gondolom akkor nem nagyon van bűnözés a településen.

– Nagylakon a bűnesetek száma hosszú évek óta nulla, nem történnek olyan atrocitások, amelyek aggodalmat okozhatnának. Ami a községgel kapcsolatosan esetszámként szerepel, az közvetlenül a határon történik, mert az ottani szabálysértések így jelennek meg. De ez ne tévesszen meg senkit, Nagylakon kiváló a közbiztonság.

– A határon viszont szinte napi rendszerességgel fognak meg illegális bevándorlókat. Akkor ezek szerint a rendőri jelenlétnek köszönhető az is, hogy a településre gyakorlatilag sosem jutnak be?

– Így van, idáig nem jutnak el. Tavaly egy olyan esettel találkoztam – amikor az orvosi rendelő melletti padon a lakosok találtak sáros cipőt és egyéb ruházatot -, ami arra engedett következtetni, hogy illegális határsértő járt erre. Az ilyen esetekben legtöbbször kamionban megbújva próbálnak meg bejutni az országba, ahhoz viszont nagy szerencse kell, mert a rendőrség felkészültségének köszönhetően ez szinte lehetetlen. Nem kis kockázat, ha valaki egy engedéllyel nem rendelkező embert akar behozni az országba.

– A lakosság viszont itt éberebb, nem? Jobban feltűnik egy ismeretlen autó a településen?

– Igen, sőt 2017-ben ezt az önkormányzat is erősítette feléjük, hogy minden esetben, amikor gyanús körülményt, mozgást észlelnek, ismeretlen személyekkel találkoznak, vagy ismeretlen autót látnak várakozni, akkor jelezzék, vagy az önkormányzatnak, vagy a rendőrség felé. A lakosok élnek is ezzel a lehetőséggel, tavaly volt olyan eredményes felderítés, ami a jelzés alapján érkezett.

– A magyar-szerb határra felhúzott kerítés ugye itt már nem folytatódik. Ha szükség lenne a meghosszabbítására, egyetértene ezzel a megoldással?

– Akik megfelelő okmányokkal rendelkeznek, azok kerítéssel, és kerítés nélkül is akadálytalanul be tudnak jönni az országba, őket nem hátráltatja. Én ezt a kérdést a biztonságérzet szempontjából közelítem meg, és minden olyan intézkedést támogatok, ami ezt szolgálja. Ha adott esetben ezt a biztonságot egy kerítés adja, akkor legyen az. Lehet, hogy látványnak nem szép, de a világ bizonyos részein ugyanígy kénytelenek fizikai akadályt létesíteni, mert védekezniük kell. Ez alől Magyarország sem kivétel.

– Polgárőri jelenlét egyébként van a településen?

– Az sajnos nincs. Volt olyan időszak, amikor rendelkeztünk egyesülettel, de miután ez megszűnt nem sikerült újat létrehozni, a rendőri jelenlét viszont ezt ellensúlyozza. Emellett 2018-ban helyeztünk üzembe térfigyelő kamerarendszert is, ebből 21 van a faluban elhelyezve. Volt is olyan sikeres felderítés, amihez hasznosnak bizonyultak a felvételek.

– A bevándorlásról szóló népszavazáson a nagylakiak mintegy 57 százaléka vett részt, szinte mindenki elutasította. Az ország belsőbb részein ennél kisebb volt a részvétel, ön szerint mi lehetett ennek az oka?

– Úgy gondolom mindenki elsősorban ahhoz kötötte a részvételét, hogy mennyire érzete a saját bőrén a bevándorlást. Aki az ország közepén lakik, és nem érintette, azt gondolta, hogy idáig úgysem jut el, számára ez nem fontos. Itt Nagylakon viszont fontos, hiszen ha egy illegális bevándorló átjön a határon, másfél perc és valakinek a kertjében van, két perc múlva már a házában. Itt oda kell erre figyelni. Annak, hogy védekezni tudjunk ellene, az első lépése volt a népszavazáson való részvétel.