Makó Top

A kommunizmus makói áldozatairól is megemlékeztek

A kommunizmus áldozatainak emléknapján Makón is megemlékeztek azokról, akik az egykori rendszer áldozatává váltak: hétfő este az 1956-os emlékműnél helyezték el a résztvevők az emlékezés mécseseit és virágait.

– Bízom benne, hogy ezzel a mai megemlékezéssel is fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő, hívjuk fel a világ figyelmét arra, mi volt akkor, és mi ez ellen tiltakozunk, és nem szeretnénk, hogyha még egyszer ilyen, ebben az életben megtörténhetne – fogalmazott köszöntőjében Czirbus Gábor alpolgármester, aki szólt a kommunizmus szörnyűségeiről, hangsúlyozta: egy ilyen rendszer csak erőszakon alapulhat és erőszakkal jöhet létre. Ezt követően Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató mondott megemlékező beszédet, felidézve a történelmi eseményeket.

navigate_before
navigate_next

– Ha kitekintünk, akkor a számítások szerint körülbelül százmillió áldozata volt ennek az eszmeáramlatnak. Magyarországon is nagyon sok népbírósági ítélet, internálás, B-listázás, halálos ítélet történt, akár a második világháború, akár az ’56-os megtorlások idején. Még egy szakasza van a kommunista áldozatoknak, Makó ebből is kivette a részét, hiszen ’19 áprilisában a Szamuely-féle halálvonat elvitt Makóról 40 túszt, Földeákról a két Návayt, és Szentesről is Kiss Béla főjegyzőt, és öt makóit a vásárhelyi állomáson végeztek ki, Návay Ivánt, Návay Lajost és Kiss Bélát pedig a félegyházi állomáson a sínek mellett gyilkolták meg. Ezek brutális gyilkosságok voltak, minden bírói ítélet nélküli leszámolás. Rájuk emlékezünk ezen a napon – mondta el portálunknak Halmágyi Pál a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán.

Ezt követően az emlékezők virágot és mécseseket helyeztek el a kopjafáknál.