Színes Térség Top

Dinoszauruszkolbász is készült a földeáki böllérnapon

Nyakba tekerve is igencsak hosszúnak bizonyult az egyik kolbász a mai földeáki böllérnapon, ámultak is rajta még a készítőik is, hogy mekkora disznónak volt ilyen hosszú bele, majd nevetve vetette oda valaki, nem disznó, hanem dinoszauruszkolbászt töltöttek.

Izgalmasnak és főleg munkásnak bizonyult, a mai 2. Böllérfesztivál, 4. Földeáki Kolbászmustra és az 5. Falu Legjobb Pálinkája versenye, már legalábbis ami a böllérfesztivál részét illeti.

Hat csapat dolgozta fel hat, mázsás disznó húsát, abáltak, kolbászt töltöttek, húsos káposztát főztek, de vesevelő is készült a művelődési ház udvari helyiségében. A Kavar a Nagyi Klub tagjai pedig fánkot és pogácsát sütöttek.

– Szeretnék ezzel a a rendezvénnyel is összefogni az embereket. A polgármester út ötlete volt a kolbászmustra, ami kibővült böllérfesztivállal – árulta el Farkas Sándorné könyvtáros, főszervező. Hozzátette: határon túli vendéket is érkeztek, így böllér csapatot állított ki a szlovákiai Vízkelet, illetve a szerbiai Padé is. A Kavar a Nagyi és a Kertbarátok már tegnap levágták a disznóikat, hogy reggel lehessen miből megfőzni a böllércsapatok részére az ebédet. A vendégek mellett csapatot állítottak ki a helyi polgárőrök, a helyi önkéntes tűzoltók, a földeáki néptáncosok, illetve Bálint Zsolt, helyi vállalkozó is.

– Tegnap azt mondták az idősebbek, hogy mi lesz, ha mi már nem csináljuk, hát utánpótlásuk biztos lesz, hiszen fiatalok is csatlakoztak a böllércsapatokhoz és tanulják a sertésfeldolgozás mesterfogásait – tette hozzá Farkas Sándorné

A pálinkaversenyt a MOBIL Földeáki Fiatalok Egyesülete szervezte. A zsűri már csütörtökön megkóstolta a benevezett házi pálinkákat, de a minősítő elismerő okleveleket majd csak ma délután adják át.

Mindeközben a csapatok szeletelték és ízesítették a kolbászhúst, vágtak, abáltak és volt, hogy küszködtek a szerekkel, kavargatták az ebédnek való a kondérokban és időnként fel-felhajtottak egy kis, jóféle pálinkát, már csak úgy, erőgyűjtésként és kedvfokozónak.

– Négyen jöttünk el ide a padéi önkéntes tűzoltó egyesület tagjaként, a földeáki önkéntes tűzoltó egyesület meghívására – mondta Komáromi László. A padéi önkéntes tűzoltóegyesület elnöke hozzátette, nem csak kolbászt készítenek a húsból, de meghagyták a disznó sonkáját, az abálható szalonnáját, a csülköt, karmonádlit, oldalast, ahogy az a házi szokásnak megfelelő. – A legegyszerűbben, a házias szokásoknak megfelelően ízesítjük a kolbászt: só, bors, egy kis köménymag, fokhagyma mellett a színe miatt paprika is kerül bele. Mi egy kicsit csípősebbnek szeretjük a kolbászt, mint mások. – árulta el azzal, hogy saját körte- és szilvapálinkával is készültek erre az alkalomra. Mi másként pároljuk, mint az itteniek, ez nekünk kicsit „puha”. A miénk 50 százalékos töménységű – tette hozzá.

Mészáros Zsolt és édesapja Mészáros István feladata komoly volt, ők készítették az ebédet, a kondérjaikban sertéspörkölt rotyogott és árasztott egyre ínycsiklandozóbb illatokat. – A két bográcsban olyan 80 kiló hús került, meg a hozzávaló só, bors, paprika, ahogy azt a régiek is ízesítették – mondta Mészáros István, aki elárulta a receptet az édesapjától tanulta. A két kondér 120 adag ebédet jelentett.

Közben a Kavar a Nagyi Klub tagjai fánkkal és pogácsával megrakott tálcákkal kerültek elő, s a finomságokat nem kellett sokáig kínálgatni, szinte percek alatt egy morzsáig elfogytak.

– Házilag járunk disznót vágni, így állt össze a szobafestőkből álló csapatunk, mely először vesz részt a böllérnapon, miután rászántuk magunkat, hogy eljövünk – mondta Bálint Zsolt, csapatkapitány. – Négyféle: fehér, piros, de különleges ízesítésű, borókás sütőkolbászt is csináltunk, s kíváncsiak vagyunk a zsűri véleményére.

Simon Mátyásné Jutka, a Kertbarát Klub és a Kavar a Nagyi színeiben igencsak fontos disznótoros étket: hordós káposztát készített. – Mások mondják, hogy ez az egyik legjobb étek. Ez azért hordós káposzta, mert ősi szokás szerint hordóban készült. Nincs különleges titka, a káposztát kolbászhússal töltöttük, majd az egészet felöntöttük vízzel. A végén majd berántjuk paprikás rántással. Jutka néni elárulta azt is, hogy száz káposztalevélbe tíz kiló kolbászhúst tekertek. Sóval szemes borssal és babérlevéllel bolondították meg az ízét.

A Vízkeletről érkezett Halász Bertalan igencsak különleges ételt, vesevelőt készített.

– Apró darabokra vágott vese, darált hús és máj kell hozzá, s a legvégén kerül bele a velő, azaz a disznó agya. Fűszerezve, összesütve, kicsit párolva készül egytálételként. Nálunk, disznóöléskor ezt kenyérrel, savanyúsággal esszük. Hogy hány személyre készítem, attól függ, mennyi vese van hozzá. Nagyon sokat nem szoktak – osztotta meg velünk a részleteket.

navigate_before
navigate_next

A böllérfesztiválon egyébként a különféle méretű kolbásztöltők közt egy villanymotorral működő is dolgozott, s a jelenlévő meglepetésére egy meglepően hosszú kolbász is kikerült mesterek keze alól. Erre alaposan rácsodálkoztak, hogy milyen disznónak volt ilyen hosszú a bele, majd nevetve mondták, hogy hát akkor dinoszauruszkolbász sikerült tölteni.

A Földeáki Könyvtár, a MOBIL Földeáki Fiatalok Egyesülete és a földeáki önkormányzat programja, ebéd után a kolbászmustra és a pálinkaverseny eredményhirdetésével, majd a Szárazér néptáncegyüttes műsorával folytatódik. A sült hurka és sült kolbász kóstolás után, délután 5-kor sorsolják ki a húsvéti sonkát.