Hírek Térség Top

A belvíz elleni védekezésről tanultak a földeáki önkéntes tűzoltók

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program – SafeArea (ROHU41) – “ Safer communities in the crossborder area by improved disaster management” elnevezésű pályázat keretén belül a Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület lánglovagjai a belvíz elleni védekezésről tanultak Balogh Róberttől, a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó alezredesétől.

A belvíz elleni védekezés időről időre megjelenik a települések életében. Ez leginkább időjárásfüggő, ezért nem is igen lehet kiszámítani, de felkészülni rá fel lehet, és fel is kell. Földeákon közel 4-5 éve már nem volt jelentős belvízkár, de amikor szükséges, a földeáki önkéntes tűzoltók jelentős szerepet vállalnak a belvíz elleni védekezésben.

Éppen ezért fontos, hogy ismereteiket folyamatosan szinten tartsák. Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program keretében került sor az átemelő szivattyúkkal kapcsolatos képzésre. A képzés elméleti részében átbeszélték a szivattyúk szerkezeti felépítését, működési elvét, majd a kezelés módjait, feltételeit, kiemelt figyelemmel a taktikára – mint például a stabil telepítési hely kijelölése, illetve a tényleges vízelvezetés szükséges.

– Fontos szempont a biztonságos munkavégzés, és a szivattyúk üzemelés közbeni és utáni karbantartása. Megfelelően felkészített és tárolt szivattyúkkal bármikor, és hatékonyan be lehet avatkozni – fogalmazott Balogh Róbert, a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó alezredese.

A képzés gyakorlati részében kezelési gyakorlatra került sor, elméletben pedig elsajátítottak a szivattyú kezelését is. A tréning jó hangulatban telt, a figyelmes hallgatóság a felkészült előadótól számos új dolgot tudhattak meg..