Hírek Sport Top

Makói csapattaggal világbajnok a magyar feeder válogatott

Előző héten zajlott Dél-Afrikában, több helyszínen a IV. Horgász Világjátékok, amelyen a csónakos pergető, a pontyozó, a női finomszerelékes, illetve a férfi feeder válogatottal képviseltette magát, utóbbi kettő világbajnoki címet is szerzett, a feeder válogatottat pedig a makói származású Erdei Attila is erősítette.

Bloemhof Dam mellett került megrendezésre hétvégén a IX. Feeder Horgász Világbajnokság, ahol a magyar csapat – 20 nemzet válogatottja közül – szerezte meg a világbajnoki címet. A szombaton és vasárnap tartott versenynapokat megelőzően egy hetet készült a helyszínen a válogatott.

– A távolság az nem egyszerű, közel 10000 km-es távolságban van ez a víz, viszont ami könnyítette a dolgunkat az az, hogy 2013-ban egyszer versenyeztünk ezen a vízen. Nagyjából ismertük, hogy milyen halfajok élnek a vízben, elsősorban a pontyra lehet számítani, ami ott betelepített, nem őshonos halfaj, ugyanilyen betelepített az amur, az afrikai harcsa érdekes módon, ebben a vízrendszerben nem őshonos, és van egy-két őshonos, de viszonylag ritka halfaj, amely viszonylag alacsony számban fordul elő, de mindenképpen színesíti a fogást – mondta el portálunknak Erdei Attila.

Az 5 órás versenyen ötfős nemzeti válogatott csapatok mérkőznek meg. A pályát 5 szektorra osztják fel, minden szektorban minden országnak 1-1 versenyzője foglal helyet, az 5 óra alatt fogott halmennyiséget mérik le, a szektoron belül ebből alakítanak ki sorrendet 1-20-ig – tudtuk meg a világbajnoktól. Mint hozzátette: a csapateredményt úgy számolják ki, hogy összeadják az egy országba tartozó 5 versenyzőnek a helyezési számát.

A kétfordulós versenyen 5-5 órájuk volt a résztvevőknek, ebből alakult ki az egyéni sorrend, amelyet a holland versenyző 2 ponttal vezetett. Erdei Attila ennek kapcsán elárulta: az az érdekes helyzet állt elő, hogy bár a csapatversenyt megnyerték, mégis a dobogón magyar versenyző nem állt. Negyedik lett Sipos Gábor, kilencedik Walter Tamás, a makói versenyző pedig a tizedik helyen végzett.

Mint elmondta, számítottak a jó eredményre, hiszen egy csapattag kivételével horgászták már ezt a vizet, így volt információjuk róla, ráadásul a horgászokat segítők is támogatják.

– 5 nap alatt végighorgászta a csapat az öt szakaszát a pályának, kellő mennyiségű információhoz jutottunk, mi bíztunk egy nagyon jó eredményben. Az első nap még a hollandok vezettek, 4 vagy 5 ponttal előttünk, de bíztunk benne, hogy meg tudjuk fordítani ezt az eredményt. Ez egész erősen sikerült, hiszen a verseny végére egy 14 vagy 15 pontos előnyre tettünk szert, és így nyertük meg a világbajnokságot – fogalmazott Erdei Attila. A sportoló továbbá kiemelte a női versenyzők világbajnoki csapat aranyérmét is, illetve szólt arról is, hogy valamennyi kiutazó csapat nagyon szép eredményeket ért el.

– Ez egy nagyon jó évindítás, hiszen a verseny a déli féltekén volt, ahol perpillanat a nyár végi időszak van, de ugye Magyarországon nekünk most kezdődik a tavasz, illetve a fő időszak a horgászatnak a nyár, valószínűleg még sok szép verseny és eredmény vár ránk. Az egyik legnagyobb verseny ahová még az idei évben kiutazunk és még fontos a számunkra, az a portugáliai klubcsapatok feeder világbajnoksága lesz, remélem ott is hasonlóan jó eredménnyel fogunk szerepelni majd – hangsúlyozta.

A magyar csapat tagjai:
Szénási Béla szövetségi kapitány, Vidó Ferenc másodkapitány, Polyák Csaba versenyszervező – manager.
Versenyzők: Döme Gábor, Erdei Attila, Sipos Gábor, Sivák Mátyás, Szabó Tamás, Walter Tamás
Segítők: Csillag László, Takács Péter és Varga János.

 

Fotók: Facebook / Magyar Országos Horgász Szövetség – Mohosz