Hírek Kék hírek

Február 22: az áldozatok napja

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára ezért lett február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatai szerint kellő óvatossággal, körültekintéssel, a környezetünkben élőkre való odafigyeléssel a bűncselekmények jelentős része megelőzhető lenne. Különösen igaz ez a vagyon elleni jogsértésekre, így a lopásokra, betöréses lopásokra, illetve csalásokra. Utóbbi bűncselekmények sértettjei között nagy számban fordulnak elő 60 év felettiek, mivel az elkövetők feltételezik, hogy az időskorúak kevésbé bizalmatlanok, könnyebb őket megtéveszteni. Az ún. „unokázós” csalások sértettjei kifejezetten ebből a korcsoportból kerülnek ki.

Az „unokázós” csalásoknál az elkövetők többnyire a késő esti, éjszakai órákban hívják fel telefonon az idős embereket, és azok unokájának vagy egyéb közeli hozzátartozójának kiadva magukat, balesetre, életmentő műtétre vagy tartozás rendezésére hivatkozva csalnak ki tőlük készpénzt illetve pénzzé tehető értéktárgyakat.

Jellemzően azzal próbálnak nyomást gyakorolni a hívott félre, hogy azonnal ki kell fizetni egy meghatározott összeget, különben hozzátartozójuk nagyobb bajba kerül. Ha a kiszemelt áldozat szóvá teszi, hogy nem ismerős, vagy furcsa számára a hívó fél hangja, azt általában sérüléssel, vagy a rendkívüli körülményekkel magyarázzák.

A csalók gyakran addig próbálják szóval tartani a sértettet, amíg társuk meg nem érkezik annak lakcímére, ahol – a kitalált történettől függően – rendőrnek, kórházi dolgozónak, közeli ismerősnek, barátnak kiadva magát, átveszi az előre megbeszélt összeget.

Az áldozattá válás elkerülése, az „unokázós” csalások megelőzése érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbiakat javasolja:

  • Ne bízzon meg váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt! (Vegye figyelembe, hogy a csalók általában előre felkészülnek, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében különböző valós információkkal rendelkezhetnek a családi – baráti körre vonatkozóan!)
  • Azonnal vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával vagy egyéb családtaggal – ha őket nem tudja elérni, esetleg más hozzátartozóval, hogy ellenőrizni tudja a hívás valóságtartalmát!
  • Próbálja kideríteni, hogy valóban bajba került-e valamely családtagja! Ha az előadott történet nem valós, vagy még nem tudta azt ellenőrizni, ne nyisson bárkinek ajtót, ne engedjen be idegent a lakásba!
  • Semmiképp ne adja át pénzét, értékeit ismeretlennek!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén haladéktalanul értesítse a rendőrséget (112)!

További információért keressék fel a police.hu oldalát!