Az Iszlám Állam összeomlásával egyre több Európából származó dzsihadista készül hazatérni. A napokban emiatt Nagy-Britannia megvonta egy fiatal nő állampolgárságát – de szakértők szerint kérdéses, hogy megoldást jelent-e ez a gyakorlat hosszú távon. – írja a Hirado.hu

Már csak napok kérdése, és vége az Iszlám Államnak – szólnak a sajtóhírek. Szakértők szerint nem érdemes erről jövő időben beszélni, hiszen az, hogy a terrorszervezet harcosai által felügyelt szíriai terület mintegy négy négyzetkilométeresre zsugorodott, azt jelenti, hogy legfeljebb iszlamista gerillacsoportok tevékenykednek a vidéken.

Hazatérnének Európába

Az összeomlás elől már elkezdtek hazaszivárogni azok az európai állampolgárok, akik korábban az Iszlám Államhoz csatlakoztak, akár harcosként, akár más minőségben. Például feleségként, mint az a fiatal nő – Shamima Begum –, aki még gyermekként csatlakozott az iszlamista szervezethez, és most azzal kerül a hírekbe, hogy haza szeretett volna térni, de hazája megvonta az állampolgárságát.

A nő 15 évesen hozzáment feleségül egy holland származású dzsihadista harcoshoz. Nemrég szülte meg a gyermekét, és miután kettőt már elveszített, a legfiatalabbat szeretné Londonban élő családja közelében, biztonságban felnevelni.

A fiatal nő esete tipikusnak nevezhető, ami a hazatérést és körülményeit illeti. Így például hangoztatja, hogy nem bánta meg, hogy a terrorszervezethez csatlakozott, és az erőszak sem háborítja fel. Családjának ügyvédje nemrég azt közölte, hogy minden lehetséges jogi úton szembeszállnak azzal a brit határozattal, amellyel megvonták a nő állampolgárságát. Ez azért volt lehetséges, mert Shamima Begum egy másik állampolgársággal is rendelkezett.

Trump bejelentése új helyzetet teremthet

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a visszatérők egy része már hazatért, egy másik, ugyancsak jelentős része pedig amerikai fogságban van. Ahogy arra Donald Trump amerikai elnök is utalt a napokban, utóbbiakat, mintegy 800 főt az állam visszaküldené a származási országukba. Azonban mint Begum nyilatkozatai is bizonyítják, ezeket a fiatal, „indoktrinált” embereket „nagyon nehéz lesz visszavezetni a normális társadalomba” – jelentette ki a szakértő.

Hozzátette: a „visszatérők” problémája teljesen más megvilágításba kerül Donald Trump nyilatkozata és azután, hogy Nagy-Britannia úgy akadályozott meg egy hazatelepülést, hogy gyorsan megvonta az illető állampolgárságát. „Ezt roppant nehéz lesz kezelni” – jelentette ki.

Kiemelte azt is, hogy a Trump által emlegetett 800 külföldi dzsihadista fogoly már önmagában is sok – pedig valójában csak egy kis része lehet a valós számnak.

Verseny kezdődhet az európai államok között

Pócza István, az Alapjogokért központ elemzője a műsorban elmondta, hogy a jogászokat már régóta foglalkoztatja az Iszlám Állam kötelékéből Európába hazatérő harcosok problémája. Felmerült annak lehetősége – és erre láthattunk példát Begum esetében is –, hogy „úgy lehetne ezekkel az emberekkel a leggyorsabban leszámolni”, hogy ha elegendő bizonyíték van a hatóság birtokában, akkor megfosztják őket az állampolgárságuktól.

Borítóképünk illusztráció.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest