Franciaországban gyakran használt technológiával, falusias környezetben megvalósítható és üzemeltethető rendszer épül ki a településen. Két közintézményben már működik, most közel száz telken valósítják meg.

Radó Tibor volt tegnap a Rádió7 vendége, Pitvaros polgármestere a település idei várható fejlesztéseiről beszélt a műsorban. Pitvaros a környezettudatosságra épülő fejlesztéseinek köszönhetően 2013-ban Klímasztár díjat kapott, mint kiderült 2010 óta minden beruházásuk során az energiahatékonyság az egyik legfontosabb szempont, mostanra szinte minden közintézményben van valamilyen zöldenergia hasznosítás. Az önkormányzatnak pedig sikerült elérnie, hogy gyakorlatilag „megszűnt a villanyszámlája”, ami hatalmas terhet vesz le a vállukról.

Pitvaroson a szennyvízkezelést is újragondolták, mondta el Radó Tibor a műsorban, a település korábbi polgármestere már több mint 18 évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni egy Franciaországban gyakran használt technológia iránt, amely falusias környezetben jobban megvalósítható és üzemeltethető, mint a városi igényeket kielégítő szennyvíztisztító rendszer.

– Minden ingatlanon egy teljes értékű szennyvíztisztító létesítmény van, és ott helyben tisztítják a vizet. Ezzel nem fogy el a víz a település alól, illetve költséghatékony, mert egy ilyen rendszerhez nem kell elektromos áram, nem kell szállítani a vizet, nem kell az utcákon a közműveket átszervezni, felbontani az utakat. – hangsúlyozta Radó Tibor.

A polgármester hozzátette: a technológia lényegében egy nagyobb tartályból, illetve egy elszivárogtató mezőből áll, és kimondottan biológiai tisztító rendszerrel működik. A lehetőséggel megismertették a lakosságot is, akik közül sok háztartásnak tetszett az ötlet, ők előzetes jelentkezés után, az önerő befizetésével csatlakozhattak a település pályázatához, amelynek keretében így közintézményekkel mintegy 100 telekre építenek ilyen rendszert, amihez 150 millió forint forrást nyert Pitvaros.

Ez a beruházás jelenleg a támogatási szerződés előkészítésénél jár, az aláírás után pedig kezdődhet a tervezés és a közbeszerzés. Radó Tibor elmondta, a településen, ettől a pályázattól függetlenül már két közintézményben ilyen rendszert üzemeltetnek, amelyek jól is működnek.

A műsorban a polgármester további fejlesztésekről is beszélt, Pitvaroson ugyanis már folyamatban van az Egészségház kivitelezése, amelyet várhatóan augusztus végén át is adnak, illetve a piac felújításával kapcsolatosan is elkezdődnek a munkálatok hamarosan. Itt növelik a fedett árusítóhelyek számát, felújítják a kiszolgáló épületeket is.

Radó Tibor kiemelte azt is, a település az útfelújításoknak is nagy nyertese lesz, amelyben komoly segítséget nyújtott Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. A Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádpalota utat ugyanis teljesen felújítják, és kerékpárút is épül. Ezzel együtt a Pitvaros-Nagyér, és a Pitvaros-Csanádalberti utakat is rendbe hozzák a következő években.

Borítóképünkön a tavaly felújított óvoda épülete, amelyben már az új szennyvíztisztító rendszert használják.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest