Belföld Top

Teljes a társadalmi egység a migráció kérdésében

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek több mint négyötöde nem ért egyet azzal, hogy kvótarendszerrel osszák el a migránsokat az unió tagországaiban. Az MSZP-szimpatizánsok hatvankilenc, a DK-szimpatizánsok ötvenkilenc százaléka nem támogatná a javaslatot – írja a hirado.hu.

A Századvég szintén megkérdezte válaszadóitól, hogy egyetértenek-e azzal: a családok védelmével kellene erősíteni a népességet a migráció helyett. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szimpatizánsainak 77 százaléka, valamint az összes megkérdezett 91 százaléka válaszolt igennel. Mindezek ellenére a szocialisták hétvégi kongresszusán Frans Timmermans, a szocialista EP-frakció csúcsjelöltje, brüsszeli bevándorláspárti politikus vendégeskedett.

A felmérés a kormány politikájának elsöprő támogatásáról és a brüsszeli migrációs politika egyértelmű és vitathatatlan elutasításáról árulkodik – emelte ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője. Az eredmény arra is rámutatott, hogy a népesség közélettel foglalkozó, hazájukért felelősséget vállaló része elutasítja a hétvégén Magyarországon járt Timmermans politikáját.

A magyar baloldali pártoknak azt a következtetést kellene levonni az eredményekből, hogy nem fogják tudni megszólítani a tömegeket, ha szembehelyezkednek a markáns többség akaratával – tette hozzá. A baloldali pártok mélyrepülésének újabb bizonyítéka a Migrációkutató Intézet legfrissebb felmérése, amely megmutatja, hogy a baloldali pártok egyre markánsabban támogatják a kirekesztő szemléletű iszlám vallásúakat, azaz a baloldal politikája nemcsak a korlátlan bevándorláshoz, hanem az iszlám térnyeréséhez is kulcs – közölte.ó

A józan ész számára teljesen érthetetlen, hogy az ellenzéki pártok miért folytatnak olyan politikát, amely ellentétes a társadalom túlnyomó többségének akaratával – hangsúlyozta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Törcsi emlékeztetett: 2016-ban a kvótanépszavazás lényegében egy 3,5–4 millió mintás közvélemény-kutatásnak felel meg, ahol a választópolgárok majdnem egyhangúlag utasították el Brüsszel kvótatörekvéseit és az idegen kultúrából érkező migránsok befogadását.

„Ez egy olyan politikai téma, amiben társadalmi egység van” – állapította meg.