Belföld Top

Nem tagadhatja antiszemitizmusát a Jobbik

A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak, se bűnbánattal, se jóvátétellel – írta a balliberális pártok új kedvence, a jobbikos Jakab Péter korábban Köves Slomónak. Évekkel ezelőtt egykori párttársa, Szegedi Csanád is próbálta meggyőzni Jakab Pétert a Jobbik elhagyásának szükségességéről. Hiába. Szegedi azzal érvelt, hogy az antiszemitizmus a pártban a mindennapok része. – írja a Magyar Hírlap.

„Jól ismerjük a Jobbik működését, politikai logikáját, a Jobbikban meghatározó véleményformálók cinizmusát, tényleges, zárt körben megkockáztatott őszinte hitvallását. Azt hiszem, legalább nekünk kettőnknek nem szabad, nem ízléses, de legkevésbé sem hiteles a Jobbikban markánsan megjelenő antiszemitizmusról vitatkoznunk” – írta még 2014 nyarán a ma már Gyurcsány Ferenccel és a baloldallal szövetkezgető párt jelenlegi szóvivőjének, Jakab Péter akkori miskolci polgármesterjelöltnek Szegedi Csanád. Ismert, az EP-képviselő 2012-ben zsidó származása miatt kényszerült távozni a Jobbikból, majd csatlakozott az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez, idézett levelében pedig az akkor már „cukisodó” mozgalom elhagyására buzdította egykori munkatársát.

Mint fejtegette, Jakab is pontosan tudja, hogy az antiszemitizmus, az antiszemita beszéd a mindennapi pártélet része. „Nem valami külső, szokatlan érdekesség, hanem jól ismert, szervesen a párttagság és a pártvezetés gondolatvilágához tartozó eszme. Tudja Jakab Péter is, hogy a holokauszttagadás, holokausztrelativizálás is fontos része a Jobbik mindennapi megnyilatkozásainak, külső és belső kommunikációjának. Ennek elfogadása vagy az ehhez való asszisztálás egy zsidó, származását, felmenőit vállaló, azok sorsával (sorstalanságával) már csak a családi történetekből is tisztában levő, a holokauszt-túlélők harmadik generációját képviselő unoka számára nyilván alig viselhető” – részletezte. Írt arról is, szerinte a cinikus pártvezetőség egészen biztos, hogy ragaszkodni fog hozzá: szükségük van ugyanis egy zsidóra, akivel takarózhatnak. „Kell egy díszzsidó a szélsőjobboldali pártba. Jakabnak szinte biztos, hogy ezt így el is mondták (már csak azért, hogy tudja, hol a helye), ahogy nekem is elmondták annak idején, és kérleltek, hogy maradjak” – vélekedett.

Jakab Péter természetesen nem hagyta el a pártot, amely hamarosan a balliberális értelmiségnek kezdett udvarolni, sőt, még hanukaüdvözletet is küldtek a zsidó felekezeteknek. Több mint érdekesség, hogy válaszában Jakab azok közé sorolta Szegedi Csanádot, akik „Auschwitzban akarják mutogatni, mi is az a holokauszt, miközben épp az ő katonáik hajtják végre a következőt Gázában”. Amúgy Jakabnak Köves Slomó vezető rabbi is küldött nyílt levelet, amelyre a miskolci polgármesterjelölt egyebek mellett azt írta, a „magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak, se bűnbánattal, se jóvátétellel”.

A Hír TV a minap egy 2010-es felvételt közölt, amelyen a mai összellenzék egyik vezéralakjaként funkcionáló politikus a „kiválasztott néphez” tartozó bűnözők kiváltságairól értekezett fórumon. Jakab az Indexnek tegnap ezt furcsa módon azzal magyarázta, hogy ő kifejezetten Tasnádi Péterre gondolt, szó sincs antiszemitizmusról. Mindenesetre 2012-ben szintén Jakab vezette fel pártja esti fáklyás vonulását az Avas lakótelepnél, buzdítva azokat, akiknek fontos a „magyar élet”. A Hír Tv tegnap újabb felvételrészletet közölt, amelyen Jakab a melegfelvonulást buziparádénak, a résztvevőket aberráltaknak nevezte.

A Magyar Nemzetnek Jakab arra a kérdésre, a párt kizárja-e azokat, akik zsidóznak, azt válaszolta, „ez attól függ, ki kérdezi”. Amúgy beszélt arról is, nem érzi magát zsidónak, identitásában semmiképp. A Jobbikhoz már számos antiszemita botrány kapcsolódik. A teljesség igénye nélkül: a jelenleg is a pártnak dolgozó Kulcsár Gergely korábban a Duna-parti cipők holokauszt-emlékművet gyalázta meg, Gyöngyösi Márton frakcióvezető 2012-ben a zsidók listázását vetette fel, Sneider Tamás elnök felesége pedig egy kiszivárgott videó tanúsága szerint karlendítéssel köszöntötte a vendégeket. Szávay István – némi késéssel – parlamenti mandátumáról volt kénytelen lemondani, miután egy hangfelvétel szerint egy zsidó nő megverésével dicsekedett.

Gyöngyösi most interjút adott a Valaszonline.hu-nak, és meglepő módon arról beszélt, nem érdemes mismásolni: 2010 előtt tudatosan játszottak rá a rasszista, antiszemita érzésekre. Ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy a Jobbik rasszista politikai közösség lett volna.

Közös eszmék és közös politikai aktivitás

„A kilencvenes évek elején Royok és Führerek vezette csoportok hobbiból indultak útnak, keresték a romákat, és ütötték arcukat, testüket kizárólag faji előítéletük miatt. A hírek szerint Sneider Tamás is vezető szerepet töltött be ezekben a közösségekben” – hangsúlyozta minapi parlamenti felszólalásában Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló. Mint lapunknak felidézte: később, a szocialista kormányzás idején a Jobbikhoz köthető Magyar Gárda büntetlenül masírozhatott, félelemben tartva az embereket. „A legfájóbb emlék a 2008-as, 2009-es romagyilkosságok időszaka, amikor tizennégy hónapon belül hat polgártársunk szélsőséges gyilkosok áldozatává vált. Már akkor felmerült a halvány gyanú, hogy a szocialisták és a Jobbik esetleg nem is ellenségek, mint az egy kívülállónak tűnhet. Ez mára már egyértelmű, hiszen közös rendezvények, közös eszmék és közös politikai aktivitás jellemzi a két oldalt. A baloldali tömörülés ma sem határolódik el a Jobbik ideológiájától” – fogalmazott a nemzetiségi szószóló, aki szerint ezzel szemben a jelenlegi kormány megvédi a nemzetiségeket, így a romákat is. Rámutatott: egyre gyakrabban előkerülnek olyan felvételek, amelyeken a Jobbik újra és újra megmutatja valódi arcát. A magukat liberálisnak nevező baloldali képviselők képesek lennének a hatalomra kerülés érdekében szövetséget kötni ezzel a gondolkodásmóddal? Képesek ezzel a szemlélettel azonosulni? – vetette fel Farkas Félix.

„Halomban dőlnek ki a csontvázak”

Ha a Jobbik ellenzi a migrációt, miért nem támogatta a kormány ezzel kapcsolatos intézkedéseit, és miért támadja azokat a családpolitikai intézkedéseket, amelyek még életbe sem léptek? – reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tegnap Gyöngyösi Márton napirend előtti felszólalására. A jobbikos politikus szerint pártja egyetért azzal, hogy a munkaerőhiány pótlását népesedéspolitikai eszközökkel és nem migrációval kell megoldani. Azonban „fogságban még a nemesebb állatok sem szaporodnak” – fogalmazott Gyöngyösi. Dömötör kijelentette, a Jobbik teljesen belegabalyodott a baloldali pártokba, folyamatosan sértegeti a magyarokat, szolgalelkűnek nevezi őket, az idősebb korosztályt pedig far-hát kommandónak hívja. Halomban dőlnek ki a csontvázak a párt szekrényéből, amelyek azt bizonyítják: a Jobbik szélsőséges párt maradt – mondta az államtitkár. Hozzáfűzte: hiába veszik fel a lódenkabátot, alóla kilóg a kisnyilas gúnya.