Hírek Makó Top

Szólóban is bizonyíthatnak a Forgatós táncosai Nyíregyházán

Márciusban Nyíregyházára látogat a Forgatós Táncegyüttes: öt táncosunk párban, illetve szólóban is bemutatkozik A Kárpát-medencében élek szólótáncversenyen.

Mint Doktor László portálunknak elmondta: március kilencedikén öt táncosuk vesz részt a versenyen, köztük Dékány Sándor tánckarvezető is, aki két kategóriát is visz, a többiek pedig párban Bökönyi csárdást mutatnak be. Mint megtudtuk, a táncosok hetek óta készülnek, minden nap próbálnak, ráadásul a táncok mellett nagy gondot fordítanak a viseletek hitelességére is, hiszen a cél, hogy a legjobb eredményt hozzák, meggyőzve az öttagú zsűrit.

– Bízunk benne, hogy Makó ismét lerakhatja névjegyét Nyíregyházán, ahol azért elég nagy a néptáncos bázis, nagy hagyománya van a néptáncnak, nemcsak mint együttesek, hanem nagyon sok adatközlő élt és él, nagyon sok táncot lehetett onnan felgyűjteni, úgyhogy egy kiváló helyen rendeződik meg ez a fesztivál. Örülünk, hogy innen Makóról el tudunk menni, és bízunk benne, hogy nagyon jó eredményeket hozunk haza, és öregbíthetjük Makó város hírnevét, szólótáncosokon keresztül is – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Doktor-Bagaméri Andrea, az együttes asszisztense továbbá hozzátette: a verseny érdekessége, hogy az ifjúsági kategóriában nincs kiadva előre zenei anyag, tehát a táncosoknak improvizálniuk is kell a zenére, csak a dallamok száma van megadva, amelyeket a versenyzőnek fel kell ismerni, és úgy bemutatni – így a fiataloknak magukat is bele kell vinniük.

– A Forgatós Táncegyüttes évek óta jó kapcsolatot ápol Makóról elszármazott Nyíriné Halasi Anitával, ő a Nyírség Táncegyüttesnek volt nagyon sokáig a tagja, és nagyon szívén viseli azt, hogy a makói táncosok, a Forgatós Táncegyüttes táncosai minél többször megmutatkozhassanak a Nyírségben. Ennek kapcsán járt már az Apró csoportunk két évvel ezelőtt Anita szervezésében egy fesztiválon, és most is ő volt az, aki biztatott bennünket, hogy induljunk ezen a rangos rendezvényen – emelte ki az együttes asszisztense, hozzátéve: márciusban mindig nagyon elfoglaltak, így az előző években nem is tudtak úgy felkészülni, hogy részt vegyenek, most viszont direkt így alakították a programjukat.

– Számunkra nem elsősorban nehézség, hanem inkább kihívás az életünkben. Ugye eddig együttesben már láttuk, hogy mire vagyunk képesek a színpadon, így pedig most szólóban is bizonyíthatunk, ez egy kihívás és egy motivációforrás is lehet számunkra – fogalmazott a verseny kapcsán Lovai Attila, aki Guti Kírával lép majd színpadra.

Hirc Edward László Vajdaságban, Horgoson született és élt, ott ismerkedett meg a néptánccal, amely később Makóra hozta, miután náluk megszűnt a felnőtt csoport. Unokaöccse is itt táncolt, így került a Maros-parti városba. Mint elárulta, borzasztó sokat jelent számára, hogy itt lehet, hiszen bár a városban nem voltak barátai sem az elején, a csoport egy családias légkört jelent számára. Márciusban ő is színpadra áll majd Kurai Kíra Zoéval, aki elárulta: nagyon izgul, hiszen ilyenkor jobban figyelnek rájuk, ráadásul ő még nem volt eddig szólótáncversenyen.