Térség Top

Másfél óra szenvedélyes vitát okozott az ambrózfalvi polgármester tehenes hasonlata

Csirik László ambrózfalvi polgármester csöppet sem szerencsés idézete kavarta fel a kedélyeket a ma este, a Csanádalberti községházán rendezett a négy szomszédos település közös ülésén. A másfél órás, a személyeskedést sem mellőző vitát követően elfogadták a Csanádalberti Közös Önkormányzat idei költségvetését, majd Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros jelenlévő képviselői is elfogadták saját településeikét. A képen Csjernyik Zoltán és Csirik László.

Egyhangúlag elfogadták az ambrózfalvi, csanádalberti, nagyéri és pitvarosi képviselők, ma este a csanádalberti községházán a Csanádalberti Közös Önkormányzati Hivatal 63 millió 310 ezer 128 forintos idei költségvetését. Ezt már a múlt pénteki nagyéri ülésükön tárgyalni kezdték, de akkor a döntést mára halasztották, ugyanis nem mindegyik képviselő kapta meg időben az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

A döntés ugyan most gyorsan megszületett, de mintegy másfél órás, a személyeskedéstől mentes vita után. Csirik László, Ambrózfalva polgármestere ugyanis a szavazás előtt a hivatal közös működéssel kapcsolatban egy korábbi (ambrózfalvi) polgármestert idézve azt mondta: ezt a tehenet itt etetik, de amott fejik. Rögtön ki is fejtette, bár az előterjesztést elfogadásra javasolja, de úgy érzi, Ambrózfalva nem kap elég segítséget a közös hivataltól. Hangsúlyozta: nem a polgármesterek munkáját akarta összehasonlítani, s Ambrózfalván egy ügyintéző dolgozik. Hozzátette: a közös hivatalban 14-en vannak, a részmunkaidős dolgozóval együtt, ehhez képest kevésnek találja a segítséget, a pályázatok és a közfoglalkoztatás ügyeivel kapcsolatban.

Csjernyik Zoltán Csanádalberti polgármestere erre két olyan kollégát is említett, aki a közös hivatalban dolgozik, de nem Csanádalbertinek.

– Korábban említettem, ha bármilyen problémájuk van, jelezzék nekem vagy a jegyzőnek, aki minden nap körbejárja a településeket. Hányszor jelezted neki, hogy kevés az ember? – kérdezte az ambrózfalvi polgármestertől, aki azt válaszolta, hogy egyszer sem.

Csjernyik Zoltán hangsúlyozta mindenkit kért a közös hivatal megalakulásakor, (mely gesztora Csanádalberti), hogy az Ambrózfalván a legutolsó utca legszélső házában élő lakó is ugyanolyan fontos egyen, mint a pitvarosi főutcán élők. Csanádalberti vezetője hozzátette: pénzügyileg és egyébként is példaértékűen működik a közös hivatal. Amit Ambrózfalva nem tudott elérni, az az ottani képviselő-testületen múlt. Közölte, hogy a közös hivatal rezsijét, a gépjármű javítását és üzemeltetését is Csanádalberti állja, csak az utóbbi 7-800 ezer forintot tesz ki, de szociális társulás rezsiköltségét is Csanádalberti állja, ami szintén több százezer forint. Hangsúlyozta, hogy az összes polgármester és közalkalmazott azért dolgozott, hogy jól működjön.

Balogh Mihály képviselő már arról szólt, hogy Ambrózfalva a négy község közül a legkevesebb állami pénzt hívta le és nyerte el. Ez összesen egy pályázatot jelent. A közös hivataltól a pályázatfigyelésben és a vele kapcsolatos dolgokkal kapcsolatban kért segítséget.

Csjernyik Zoltán erre közölte, hogy Csanádalberti orvosi rendelője, az idősek napközi otthona és a községháza pályázatát egy pályázatíró cég írta, nem a közös hivatal munkatársai.

A vita ellenére a közös hivatal idei költségvetését egyhangúlag fogadták el a négy kistelepülés képviselői.

Sértettnek érezte magát, Zatykó Pál csanádalberti képviselőként az elhangzott tehenes hasonlat miatt miatt. – Hány esetben kértetek segítséget? Magad is megsérted, hogy most felhozod, hogy van egy tehén, melyet etetünk és máshol fejnek! – mondta.

Csjernyik Zoltán is sértőnek érezte a közös tehenes hasonlatot. Csirik László erre azzal reagált, hogy a hasonlattal azt a polgármestert idézte, aki tönkretette az előző közös tárulást. Azt mondta, hogy az sem igaz, hogy Ambrózfalva nem szépül, fejlődik.

Borka Eleonóra ambrózfalvi képvelő a csörtét csillapítandó elmondta, hogy a Csirik László nem a saját véleményét mondta el, hanem a mai munkamegbeszélést testületi véleményét próbálta tolmácsolni, félreértetően. – Úgy érezzük, bizony Ambrózfalva kicsit több segítséget kért volna, pénzügyes sem volt jelen a költségvetés tárgyalásánál. (Kiderült, hogy nem is jeleztek ilyen igényt.)

Radó Tibor pitvarosi polgármester arról beszélt, hogy a 4 pitvarosi köztisztviselő közül 2 segíti Ambrózfalva munkáját, egy naponta. – Mondom a kollégáimnak, bármelyik polgármester kér segítséget, tegye meg, vegye előre, még Pitvarost is megelőzve. Úgy érzem, Pitvaros sem kap több szolgáltatást, mint Ambrózfalva. Merem állítani, csanádalberti az egyetlen, ahol a hivatal munkatársai nem csak a helyi ügyekkel foglalkoznak

Csjernyik Zoltán azt is ambrózfalvi kollégája orra alá dörgölte, hogy a munka miatt szépült, épült Csanádalberti. Elmondta: a helyi képviselőkre akár éjfélkor is lehet számítani. – Nem azért jutottunk előre, mert a község a közös hivatal központja lett, hanem azért lett a központja, mert előrébb jutott – fogalmazott.

Az indulatok lehűlése jeleként Csirik László megköszönte mindenki támogató munkáját, míg Csjernyik Zoltán kiemelte, hogy az utolsó két három évben jutottak el addig, hogy együtt értek el eredményeket.

A közös hivatal idei költségvetése elfogadása után a jelenlévő testületek külön szavazták meg a saját településük idei költségvetését is. Ambrózfalva az idén 142 millió 402 ezer, Csanádalberti 251 millió 966 ezer, Nagyér: 97 millió 85 ezer, Pitvaros: 480 millió 911 ezer forintból gazdálkodik.