Hírek Makó Top

Hamarosan megkezdődik a piac felújítása is

Farkas Éva Erzsébet aláírta a szerződést a kivitelezővel, akinek május 31-re kell befejeznie a beruházást. Megmaradnak az eddigi kedvezmények az árusoknak, és áremelés sem lesz – válaszolta kérdésünkre a polgármester.

– A Makói Modell működik, a piac felújításával 20 év lemaradását fogjuk megvalósítani – mondta el Farkas Éva Erzsébet a szerződéskötés előtt. A polgármester kiemelte, a piac a jelenlegi helyszínére 1987-ben költözött, 1997 óta nagyobb fejlesztés nem volt ezen a területen.

Most több mint 3000 négyzetméterre növelik a fedett területét (a jelenlegi háromszorosára), a mintegy 300 kőpadot lecserélik, de tartalmaz csapadékvíz elvezetést, és közműfejlesztést is a beruházás, valamint a zöldfelület növelését. A fejlesztésre 250 millió forintot nyert pályázaton a város, amihez az idei költségvetésből még közel 150 milliót tesznek hozzá.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, a piacon a pavilonokban mintegy 22 vállalkozás árul, több mint 100 állandó szerződéssel rendelkező és körülbelül ugyanennyi alkalmi őstermelő, azt szeretnék, ha ők és a vásárlók is megfelelő körülmények között legyenek. A tavaly év végén kiírt közbeszerzésre három ajánlat érkezett, amelyek közül a Bodrogi Bau Kft. tette a legkedvezőbbet. A kivitelezőnek május 31.-ig kell befejeznie az építkezést.

– Minden építkezésre kiemelt figyelmet fordítunk, erre a beruházásra ez különösen igaz lesz. A határidő ugyanis nagyon rövid, ez azt igényli, hogy az építési tevékenység és a piac forgalmának összehangolására jó választ találjunk – hangsúlyozta Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója.

navigate_before
navigate_next

A helyi őstermelőknek az önkormányzat korábbi intézkedése alapján nem kell helypénzt fizetniük jelenleg a piacon, amivel évente mintegy 4 millió forint marad a zsebükben, ezt az önkormányzat továbbra is fenntartaná.

– Természetesen a kedvezményeket szeretnénk megtartani, hiszen a gazdasági élet fejlesztése elsődleges szempont a városban, ahogyan ez a Csipkesor beruházás esetében is látszik. Ahogyan ott megmarad a makói bérlők számára a 20 százalékos kedvezmény, a helypénz eltörlésével kapcsolatos kedvezményt a makói őstermelői igazolvánnyal rendelkezők számára is meg fogjuk tartani. – válaszolta kérdésünkre a polgármester.

A Városgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője hozzátette, emellett az árak emelésére sem kell számítani, a beruházás során pedig arra fognak törekedni, hogy a három hónap a piac életében a lehető leggördülékenyebben teljen. A piac felújításával kapcsolatosan február 27-én, szerdán 16 órakor a Korona földszinti termében fórumot is tartanak, amelyre minden érdeklődőt vár az önkormányzat.