Kék hírek Makó Térség Top

Bilincsben vitték el a bíróságról a kábítószerárus makói házaspárt

Nem sikerült ma ítéletet hirdetnie a Szegedi Törvényszéknek a makói kábítószerárus házaspár ügyben, D. Attila és feleségét a bíróság letartóztatta a tárgyaláson, miután kiderült, hamis tanúzásra akartak rávenni egy tanút. D. Attila a letartóztatását elrendelő végzést hallva őrjöngeni kezdett, s még az ügyészt is megfenyegette. A kép az ügy egy korábbi tárgyalásán készült.

A házaspár a vádirat szerint 2010. év végétől 2015. március 25-ig makói magánházukban hatósági engedély nélkül, rendszeres haszonszerzés céljából, kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket – úgynevezett herbált – értékesítettek füstölőként. A házaspár maga szolgálta ki a többségében helybéli vásárlókat, akiknek a herbál használatával céljuk a bódultság és kábultság érzet elérése volt.

A vádlottak házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész nap lehet náluk herbált lehet vásárolni, továbbá különböző vásárlási akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni. A vádlottak által értékesített növényi törmelék olyan vegyületeket tartalmazott, melyek kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

A vádlottakat az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolta. Az üzletmenetnek végül a rendőrség vetett véget. A Szegedi Törvényszék mai tárgyalásán kiderült. Hogy a vádlottak az egyik tanút hamis tanúzásra akarták rávenni, mégpedig arra, hogy vallja azt, hogy hazudjon a házukban talált kábítószerrel kapcsolatban. Csakhogy a tanú látszólag egyezett bele ebbe, viszont bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrök az ügyészséget, az a törvényszéket értesítette minderről, így a ma reggeli tárgyaláson a bíró elrendelte a pár letartóztatását.

D. Attila ezt rosszul tűrte, előbb a saját fejét ütve énekelt, majd megfenyegette a vádat képviselő ügyészt. Letartóztatása előtt az igazságügyi elmeszakértők vizsgálta meg, aki megállapította, hogy D. Attila épelméjű, azaz büntethető.

A vádlottak által árusított növényi törmelék kábító hatású anyagot tartalmazott, a benne lévő anyagok azonban nem szerepeltek a kábítószerek listáján, így a rendőrség hiába tartott több alkalommal is házkutatást a vádlottaknál, lefoglalva az 500 és 2000 forint között, kis zacskókban árult bűnjeleket, a bevizsgálás után nem tudtak intézkedni. Ezért D. Attila és D. Attiláné nyíltan kereskedhetett a herbállal, amelyet a közösségi oldalon hirdettek is. A új pszichoaktív anyagok listáját az internetes kereskedők folyamatosan figyelték, amikor a növényi törmelékben lévő vegyületek tiltólistára kerültek, annak árulását felfüggesztették, majd új, más vegyületekkel kezdtek kereskedni.

A vádlottak egyébként már a tavaly októberi tárgyaláson is bevetettek “színpadias” eszközöket. D. Attila akkor a tárgyalásra betegségére hivatkozva oxigénpalackkal érkezett, felesége pedig pánikrohamra hivatkozva azt mondta, nem nagyon tud válaszolni a kérésekre.