Hírek Makó Top

Az összetartozást jelképezi majd a Csanád vezér téri székelykapu

A Konviktus előtti téren, az országzászló és a második világháborús emlékmű, illetve a Szent István-szobor között félúton kaphat majd helyet a székelykapu, amelyen makói és székely motívumok is megjelennek majd.

– Ez egy szimbólum; szimbóluma az összetartozásnak, a székelységnek, a makói magyarságnak, az anyaországnak, magyarjaink összetartozásának – hangsúlyozta a várhatóan május végén kihelyezésre kerülő székelykapu kapcsán Hadik György. Az önkormányzati képviselőnek még 2016 márciusában volt egy önálló képviselői indítványa annak kapcsán, hogy állítsanak Makón székelykaput.

A 3,8×5,03 méteres, két lábon álló tölgyfa kaput Antal Tibor székely fafaragó népművész készíti el Hargita megyében. Keleti, Székelyföld felé néző oldalát székely, nyugati oldalát makói motívumok díszítik majd, utóbbit a múzeum munkatársai helyezik majd fel – tájékoztatta portálunkat a képviselő, aki szólt arról is, mekkora munka egy ilyen székelykapu elkészítése; a fafaragó mester egyéves munkáját jelenti a kapu. A székelykaput az önkormányzat saját forrásból és határon túli felajánlásokból készítteti el és helyezi ki.