Színes Térség Top

Tökös rétest is sütöttek a kiszombori asszonyok

Hét kiló lisztből készítettek finomabbnál finomabb réteseket ma délután a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban a helyi honismeret kör tagjai. Bárki megkóstolhatta bármelyik finomságot. A címlapképen barackos túróval töltik a rétest.

Nem aprózták el sem a felhasznált nyersanyagok mennyiségét, és nem takarékoskodtak a töltelékekkel sem a hagyományos rétessütésen a helyi honismereti kör vállalkozó szellemű asszonyai. Míg a férfiak az udvari kemencébe készítették be a csutkát és más tüzelőanyagot, a művelődési ház oldalsó termében varázslatos sebességgel gyúrták össze, majd tüneményes ügyességgel nyújtották el a tésztát az asszonyok.

Majd töltötték meg többek közt barackos túróval, meggy és mák keverékével, sárgarépával, tökkel vagy mézes dióval. Amikor a töltelék jó vastag csíkban a tészta egyik hosszabbik szélére került, jött az újabb ügyességet kívánó manőver: az abroszt a magasba emelve úgy felgöngyölni a saját súlyánál fogva a tésztát, hogy az felvegye a majdani rétes hosszúkás alakját. Látszik a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjain, hogy gyakorlottak, s évente egyszer megszervezik ezt az alkalmat: a rétesek mind tökéletes alakúra sikerültek és persze a kisült csemegék ízére sem lehetett panaszkodni.

– Hagyományőrző a honismereti kör, így nyilvánvaló, hogy a gasztronómiában is a hagyományokat őrizzük, s próbáljuk azokra ezzel a rétessütéssel is megtanítani a fiatalokat – árulta el Sinka Lajosné, a rétessütő asszonyok egyike.

Irénke néni (jobbról) elárulta, hogy a tésztát jól ki kell dolgozni, hogy hólyagos legyen.

Irénke néni hozzátette: az sem mellékes, hogy együtt vannak, jól érzik magukkal és az érdeklődő helybélieknek is örömöt szereznek.

– Nem csak a tésztát készítjük el hagyományosan, de a töltelékekben sem térünk el a megszokottaktól, így, készül almás, meggyes-mákos, tökös, sárgarépás rétes is. A tésztát nagyon jól ki kell dolgozni, hogy hólyagos legyen, lezsírozzuk a tetejét, pihentetjük egy fél órát, majd kézzel vékonyra nyújtjuk. Igyekszünk kézfejen húzni a tésztát, de mert itt nagyobb az asztal, mint otthon, ez elég nehéz művelet , de szépen igyekszik mindenki – tette hozzá.

navigate_before
navigate_next

Irénke néni elárulta, hogy egy adag rétestészta odahaza 60 deka lisztből készült, ami azt jelenti, hogy sok lesz belőle. Itt most 7 kiló lisztet használtak fel, egyszerre 1 kilónyiból gyúrtak, ami két asztalnyi tésztát, azaz két nyújtást jelent. Az összes lisztből vagy 16 asztalnyi készült, s persze végül mind-mind elfogyott.