Térség Top

Nagy István: eredményes gazdálkodást öntözés nélkül folytatni nem lehet

A következő tíz évben 17 milliárd forintot szeretne a kormány öntözésfejlesztésre fordítani, mondta el az agrárminiszter Mezőhegyesen. Hamarosan létrejön a Nemzeti Öntözési Központ, és megoldanák az osztatlan közös tulajdonban lévő területek ügyét is.

– A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt pontosan azt a példát mutatja meg az agráriumnak, hogyan lehet a hagyományokra építve a mezőgazdaságot a 21. századba vezetni. – emelte ki Nagy István a szakmai fórum előtti sajtótájékoztatón.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, a mezőgazdaságban dolgozók számára Mezőhegyes egy fogalom, megkerülhetetlen a magyar agrártörténetben, és az lesz a 21. században is. A város arra is tökéletes példa, hogyan lehet fenntartani azt a népességmegtartó szerepet, amelyre hivatott az agrárium vidéken.

A szakmai fórumon több száz Békés megyei gazdálkodó vett részt, Nagy István a résztvevőknek elmondta, 2019 az építkezés esztendeje lesz a magyar mezőgazdaságban, 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja az ágazat fejlődését. A kormány új kamattámogatott hitelprogramot is akar indítani, mert mint mondta minden eszközzel azon kell lenni, hogy a beruházási kedvet fenntartsák, ösztönözzék a gazdákat a fejlesztésre.

navigate_before
navigate_next

– Az idei év egyik legfontosabb feladata a vízgazdálkodási program lesz, nagyon örülök, hogy bejelenthetem, hamarosan megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ. Szeretnénk egyszerűsíteni a bürokratikus körülményeit a vízhez jutásnak, mert eredményes gazdálkodást öntözés nélkül folytatni nem lehet. Mintegy 2 éven belül 100 ezer hektárral szeretnénk megnövelni az öntözhető területek nagyságát. – hangsúlyozta Nagy István, hozzátéve: a kormány ennek érdekében a következő 10 évben 17 milliárd forintot szán öntözésfejlesztésre.

Az agrárminiszter beszélt az osztatlan közös tulajdonban lévő területek problémájáról is, amely szerinte gúsba köti a mai magyar mezőgazdaságot, mivel 4,6 millió embert és 2,5 millió hektárt érint. Ennek a problémának a megoldására első lépésként azt tervezik, hogy megállítják a növekedését, meghatározva azt a minimális birtokméretet, melyet már örökléssel sem lehet tovább osztani.