Hírek Külföld

Jobboldali, bevándorlásellenes többségű lehet az új Európai Parlament

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt stabil előnyét jelzi a közelgő május végi választásokon az Európai Parlament által készített legfrissebb mandátumbecslés. Itthon pedig, kevesebb mint száz nappal a sorsdöntő európai választások előtt, továbbra is a kormánypártok élvezik a többség bizalmát: a Fidesz-KDNP a friss mandátumbecslés szerint tizenhárom képviselőt delegálhat majd az uniós parlamentbe. Összességében nagyon jó eredményt érhetnek el a bevándorlásellenes erők – írja az Origo.

Az Európai Parlament (EP) közzétette első átfogó mandátumbecslését a májusban esedékes európai választásokról, amely igazolta a várakozásokat: az Európai Néppárt (EPP) és a szociáldemokraták (S&D) maradhatnak az EP legnagyobb pártcsaládjai a voksolást követően.

Stabil néppárti fölény

A friss felmérés szerint a magyar kormánypártokat is a soraiban tudó néppárt megőrizheti erőpozícióját, és 183 mandátumot tudhat majd magáénak a következő ciklusban, míg a második helyezett szociáldemokratáknak 135 képviselői helyet jósolnak.

Harmadik helyen az Európai Konzervatívok és Reformerek helyett (a pártcsaládot a brit konzervatívok nélkül jelentős veszteségek érik) a liberálisok futhatnak be 75 mandátummal. Az EP becslése egyelőre nem sorolta Emmanuel Macron francia elnök pártját a majdani liberális frakcióba, ám valószínű, hogy a tömörülés végül Guy Verhofstadtékat fogja erősíteni.

Így nézhet ki a mostani erőviszonyok alapján az új EP – FORRÁS: MAGYAR NEMZET

Még erősebb lehet a Fidesz

A tagállami szintű felmérések hazánk esetében megerősítették az eddigi tendenciát: a legnagyobb, 49,3 százalékos népszerűséget a Fidesz–KDNP tudhatja magáénak. A Magyarországnak fenntartott 21 képviselői helyből a jelenlegi adatok szerint a kormánypártok 13, a Jobbik négy, az MSZP–Párbeszéd három, a Demokratikus Koalíció pedig egyet szerezhet meg. Ráadásul a hazai felmérések szerint, ha az ellenzék együtt indulna, a Fidesz valószínűleg még jobban szerepelne az EP-választáson.

A többi tagállam közül Olaszországot érdemes kiemelni, ahol a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga továbbra is elképesztő adatokat produkál, és minden esélye megvan rá, hogy európai szinten is az egyik legnagyobb párttá nője ki magát. Salviniék – akik jelenleg a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) csoportot erősítik – májusban huszonhét európai parlamenti mandátumot szerezhetnek.

Utóbbi a második legerősebb tömörüléssé tenné őket Európában a német keresztény uniópártok mögött. A becslés szerint a CDU/CSU huszonkilenc parlamenti helyet tudhat majd magáénak.

Rosszul áll a bevándorláspárti Macron

A szintén az ENF tagjaként működő, Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés pedig Franciaországban erős: az uniókritikus párt a neki jósolt huszonegy mandátummal megelőzi Emmanuel Macron elnök A Köztársaság lendületben pártját és annak szövetségesét, a Modemet. Utóbbi együttműködésnek jelenleg húsz képviselői helyet jósolnak.

A Politico brüsszeli hírportál elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy elméletileg a másik euroszkeptikus csoport, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) is erősödhet az olasz Öt Csillag Mozgalom népszerűségének köszönhetően.

A pártcsalád jövőjét ugyanakkor elhomályosítja, hogy a Luigi Di Maio vezette párt – Salvini Ligája ellenében és már a brit euroszkeptikusok nélkül – saját EP-frakciót akar létrehozni.

Kéthetente lesznek új adatok

Mindez azt jelenti, hogy a jövő Európai Parlamentjének legalább egyötöde az euroszkeptikusok közül kerülhet ki. A Bloomberg hírügynökség például 153 uniókritikus mandátumot osztott ki, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a végső szám ennél is nagyobb lehet, ugyanis az Alternatíva Németországnak (AfD) például nem rendelkezik európai pártcsaláddal, és a magyar kormánypártok is jóval kritikusabban szemlélik Európát.

Az EP mostantól egészen a választásokig kéthetente közzéteszi majd az aktuális mandátumbecslését. Idén már a voksolás utolsó napján, május 26-án este hat órától exit poll eredmények is elérhetők lesznek – még azelőtt, hogy a hivatalos adatokat közzétennék.

 

Forrás: Origo | Borítóképünk illusztráció.