Hírek Makó Top

Emelkedett a civil szervezetek és sportegyesületek támogatása

Makón mintegy 80-100 aktívan működő civil szervezet van, az idei 26 plusz 6 millió forintos keretösszegből a korábbi évek tapasztalata alapján akár ezek fele is részesülhet támogatásban. A város honlapján ma jelenik meg a pályázat, március 18-ig kell benyújtani.

2016-ban indította el az önkormányzat a jelenlegi támogatási rendszert civil szervezetek és sportegyesületek számára. Az első évben 24, majd 27 és tavaly már 33 szervezet részesült támogatásban. A 2019-es költségvetésben megnövelt összegeket fordít erre a célra az önkormányzat, a civil szervezetek esetében 6 millió forintot, a sportegyesületek esetében pedig 26 millió forintot.

– Önkormányzatunk számára, ahogy a korábbi években, idén is fontos a közösségi élet támogatása, ez is a Makói Modell sikerének része. A civil szervezetek és sportegyesületek a város jó hírnevét öregbítik, az általuk elért eredmények Makó sikerei is egyben. Mindenkit arra bíztatunk, hogy éljen a pályázat adta lehetőségekkel. – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

A város honlapjára ma fog kikerülni a felhívás, a benyújtási határidő pedig március 18. A pályázatokat az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság fogja elbírálni, és még márciusban meg is hozza a végső döntést a képviselő testület.

Az aljegyző tájékoztatása szerint a pályázatokat a Jegyzői Iroda Jogi Csoportjának kell benyújtani a Városháza 37-es irodájában, ahol Dr. Tóth Márk Sándortól lehet tájékoztatást kérni.

– Nagyon fontos, hogy nincs lehetőség hiánypótlásra, ezért a benyújtás előtt inkább kérdezzenek a szervezetek, mindenben segítünk. A város honlapján megtalálható a kötelező mellékletek listája is, a kitöltést pedig több minta is segíti. – hangsúlyozta Kruzslicz-Bodnár Gréta.

Farkas Éva Erzsébet kiemelte, az önkormányzati támogatáson felül uniós forrásra is sikeresen pályáztak, így a következő két évben mintegy 130 millió forint juthat majd a civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, egyházak helyi programjaik megvalósítására.

Az önkormányzat a civil szervezetek és sportegyesületek mellett a nyugdíjas klubok számára 5 millió forint támogatást biztosít, a Makói Rendőrkapitányságnak 2 millió forintot, az egyházak, a katasztrófavédelem, a mentők, és a polgárőrség munkáját pedig fejenként 500 ezer forinttal segíti.