Belföld Hírek

Boros Bánk: Óriási öngólt rúgott az ellenzék

Megkezdte tavaszi ülésszakát az Országgyűlés. Az ellenzék újabb ellenállást és performanszot hirdetett. A Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a DK politikusai kivonultak az ülésteremből, a parlamenti munkát azonban nem tudták megakadályozni – írja a hirado.hu.

A képviselők kötelessége, hogy a parlament munkájában rövid, közép és hosszú távon részt vegyenek. Nem von maga után retorziót, ha egy ülésről kivonulnak a képviselők, azt azonban már szankcionálja a házszabály, ha egy képviselőnek az a stratégiája, hogy egyáltalán nem vesz részt a szavazásokon, kvázi bojkottálja az üléseket, miközben megtartja a mandátumát – fejtette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

A hétfőihez hasonló kivonulás a demokratikus joggyakorlás része, szemben azzal, amit decemberben produkált az ellenzék – tette hozzá.

A szakértő keményebb ellenzéki fellépésre számított, de „a tehetetlenségükből fakadó frusztráció és az alapvető szellemi restség csókváltásából kreatív politikai akció még sohasem született”. Az ellenzék talán érzi, hogy a tavaly decemberi cselekedeteikre a társadalom sem reagált pozitívan – mondta Szánthó.

Az elemző közölte: számára a politikusok beszállása a Suzuki és a dolgozók közti bérvitába, politikailag értelmezhetetlen.

Az ellenzéki képviselők akciója már délelőtt megbukott

„Elmentek kocsikázni” – közölte Boros Bánk Levente, a Nézőpont igazgatója a műsorvezető azon kérdésére, hogy mi volt a hétfői akció újdonsága. Kifejtette: az ellenzéki képviselők akciója lényegében már délelőtt megbukott, amikor Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő hölgyek a súlyos helyesírási hibát tartalmazó papírlapot lobogtatták.

Hozzátette: azért is különösen kellemetlen az eset az ellenzéki párt számára, mert sok kézen átmehetett a szöveg, mire a képviselők kezébe ért, Kunhalmi Ágnes pedig az MSZP oktatáspolitikusa. „Akkora öngólt rúgtak, hogy azt is el tudom képzelni, minden más tervüket sutba dobták, és azt mondták: »mára fejezzük be«” – hangoztatta.

„Gyakorlatilag hazajárnak a képviselők az MTVA épületéhez”, Esztergomba pedig állításuk szerint azért indultak, hogy a túlóratörvény ellen tiltakozzanak. A vállalat azonban időben reagált, és közölte: „esze ágában sincs több túlórát elrendelni, mint amennyi most van, hiszen valójában a 250 órás keretet sem használják ki” – fogalmazott.

„Odaértek nyolcan-kilencen, és elkezdtek össze-vissza beszélni. Megdöbbentő kijelentéseket tettek, próbálták menteni a menthetőt, de ez már önmagában kínos szituáció volt” – folytatta. „Ha eredményt kellene hirdetni, akkor a hétfői nap nagy vesztese az ellenzék” – összegezte.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: MTI/Balogh Zoltán