Belföld Top

A Jobbik egyik alapítója szerint a párt egyre hiteltelenebb

Nagy Ervin Jobbik-alapító úgy látja, hogy lassan darabokra fog hullani egykori pártja. A filozófus azt mondta: egyre hiteltelenebb a Jobbik, de nem csak a jobboldalon, hanem azoknál az ellenzéki szavazóknál is, akik mindenképpen az Orbán-kormány ellen szavaznának, bármilyen társadalompolitikai lépések is történjenek a kormány részéről – írja a Hirado.hu.

Vannak olyan közvélemény-kutatások, amelyek azt mutatják, hogy már a tavaly áprilisi választásokra elveszítette a Jobbik azokat a nemzeti érzelmű keresztény szavazókat, akik egykor igen nagy tábort alkottak a Jobbik mögött – nyilatkozta Nagy Ervin a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Korábban úgy tűnt, hogy azok az ellenzéki szavazók, akik előtte az MSZP vagy más baloldali párt hívei voltak, átvándoroltak a Jobbikhoz. Mára ők is csalódtak a pártban, a közvélemény-kutatások szerint ezeket a szavazókat is kezdi elveszíteni a Jobbik – közölte.

Felére csökkent a párt népszerűsége

Egyes kutatások szerint felére csökkent a Jobbik népszerűsége, de az jól látható, hogy ez nem csak a házuk táján megjelent botrányok miatt történik, hanem azért is, mert a párt ideológiailag értelmezhetetlenné vált – vélekedett Nagy Ervin.

Nem tudjuk már definiálni, hogy jelenleg mi is a Jobbik valójában. Felmerülhet az a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e erre a pártra, nem képvisel ugyanis semmi olyan értéket, érdeket, következetes politikát, amely adott esetben találkozna az állampolgár szimpátiájával – fogalmazott.

A legutóbbi magyarországi parlamenti választásoknál a Jobbik lett a második legerősebb – illetve a legerősebb ellenzéki – párt, és bármennyire is kicserélődött a frakciója, még mindig ott vannak az Országgyűlésben – jegyezte meg. Úgy folytatta: ha ezt az erőt összeadjuk a DK, az LMP, az MSZP erőivel, akkor kiderül, hogy a parlamentben együtt képesek arra, hogy adott esetben vizsgálóbizottság felállítását vagy törvénytervezeteket kezdeményezzenek.

Köpönyeget vettek fel

Nagy Ervin szerint azok a jobbikos politikusok, akik csak 2009 környékén léptek be a pártba, látva azt, hogy van lehetőség parlamenti mandátumot szerezni, valójában sosem voltak benne abban a nemzeti radikális kultúrában, amit Csurka István indított el Magyarországon.