Makó Színes Top

Lelkiderűgyakorlat egy életen át

Az örömteli és hosszú párkapcsolat titkait tárta fel Döbrentey Ildikó és Levente Péter mai, Makón tartott előadásán. Személyes példájuk és átélt tapasztalataik foglalata a Házasság hete programsorozat záróeseménye volt a városban.

A település szép hagyománya, hogy a családok ügyét és az elköteleződés fontosságát középpontjába állító nemzetközi kezdeményezésbe mindig bekapcsolódik. Minden esztendőben egy házaspár vállalja, hogy az országos kampány képviselői lesznek; 2019-ben ez dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár voltak, akiknek köszönhető a rendezvény szellemiségét jelképező „Randevú egy életen át” mottó is.

Ezeket a szavakat Döbrentey Ildikó és Levente Péter keltette életre Makón, akik a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának invitálására tartottak előadást. – A nyitó alkalmon Böjte Csaba atyát köszönhettük vendégünkként, aki szerzetesként osztotta meg gondolatait a témában és a közösségük által kidolgozott Szerelem tanösvény állomásait ismertette meg az érdeklődőkkel. Ma pedig az ismert művészpár beszél élményeikről, tapasztalataikról a házasság témájában – mondta köszöntőjében a KÉSZ városi elnöke.

A Lelkiderűgyakorlat címet viselő eseményen ötvenegy boldog, közösen töltött esztendőről vallottak az előadók. – Komoly dolgokról fogunk beszélni, miközben őszintén kinyitjuk a lelkünket, mint imakor tesszük. Szeretnénk humorral is fűszerezni mondanivalónkat – tájékoztatott a feleség. Döbrentey Ildikó szerint rendkívül fontos a lelki derű, amely kegyelemnek tekinthető. – A házasság két szerelmes ember nagylelkűségének művészete, ami igazi, teljes odaadást, alkotói figyelmet, felelősséget és alázatot igényel. Úgy érdemes elköteleződni, ha a mélyben ott lobog ez az érzés. A tudatosság mellett a másik iránt tanúsított érzelmeknek óriási jelentőségük van, mert segítenek átlendülni a nehéz helyzeteken – hangsúlyozta az írónő, aki párjával a Házasság hete első arcai voltak 2008-ban. – Akkor értettük meg, hogy az ebben az időszakban ünnepelt Szent Valentin a tartós kapcsolatok szentje, emlékezete pedig komoly alapokon nyugszik. A programsorozathoz kapcsolódó események pedig alkalmasak arra, hogy átgondoljuk párkapcsolatunkat és azt, hogy mit közvetítünk vele a gyermekeink felé. Meggyőződésem, hogy a kitartó, hűséges és áldozatokat is vállaló szülők gyermekei később ezt a példát viszik tovább – mondta Döbrentey Ildikó.

navigate_before
navigate_next