Makó Színes Top

A hagyományokról szólt a Hagymaház családi délelőttje

Színes programok várták szombat délelőtt azokat, akik ellátogattak a Hagymaház családi napjára, hiszen többek között farsangi álarckészítés és fánk kóstoló is várta a résztvevőket, de a Vuk című magyar rajfilmet is megtekinthették az érdeklődők, emellett pedig a tanyasi disznótor világát is felelevenítette a MENYÜKE.

9 órakor farsangi álarckészítéssel vette kezdetét a családi program, amelyet 10 órától a MENYÜKE, azaz a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Közhasznú Egyesületének hagyományőrző népi játéka követett. Mint az egyesület elnöke, Szekeres Mihályné portálunknak elmondta: András nappal kezdődtek el a disznóvágások, amikor megérkezett a hideg, és egészen tavaszig, a tavaszi munkákig tartottak. Ilyenkor este tort ültek, és fogyasztottak az elkészített finom ételekből, illetve a népi hangszerek, például a citera is előkerült, emellett pedig kártyáztak, beszélgettek is.

Az egyesület szabadidősporttal és hagyományőrzéssel is foglalkozik, és mint megtudtuk, utóbbi részeként már feldolgozták az aratást, a batyus bált, a kukoricafosztót és most a tanyasi disznótort is. Ennek kapcsán Szekeres Mihályné kiemelte: fontos, hogy a többi korcsoport is lássa ezt, hiszen bár ma is vannak disznóvágások, ezek szerinte már egyáltalán nem olyanok, mint régen.

A népi játékot követően közreműködött a családi délelőttön Rakonczás Pál zenetanár, illetve farsangi fánk kóstoló is várta a résztvevőket, a tavalyi város süteménye című verseny győztesétől, a FÉG Nyugdíjas Klubtól. A családi programot egy vetítés zárta, ahol a Vuk című magyar rajzfilmet tekinthették meg az érdeklődők.