Makó Top

Négy makói díj a XIV. Országos Klarinétversenyen

Nemcsak a fiatal tehetségeket, hanem felkészítő tanárukat és intézményüket, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát is különdíjban részesítették Budapesten.

A háromévente megrendezésre kerülő Országos Klarinétverseny országos fordulójába két tanuló is bejutott Makóról: Szigeti Anna és Juhász Kornélia nemcsak hogy helyt állt a az országos megmérettetésen, de mindketten különdíjban részesültek.

Gábor-Nagy Árpád klarinéttanár, zenekarvezető portálunknak elmondta: az országos versenyt háromévente rendezik meg, hatalmas tradíció övezi ezt a szakmai fórumot, a makói intézmény pedig visszamenőleg több versenyen is képviseltette már magát. Örömét fejezte ki, hogy idén is részt vehettek, és a két tanulói különdíj mellett egy tanári és egy iskolai különdíjat is elhozhattak, ami visszaigazolás számukra.

– Az iskolának úgy gondolom, hogy egy nagyon megtisztelő, a szakmaiságunkat megerősítő elismerés ez. Az iskola minden esetben törekszik, hogy magas szakmai színvonalon tudja tevékenységét végezni – emelte ki.

– Bárki, aki egy ilyen versenyen elindul az mondhatjuk, hogy győztes, mert olyan magas szintű munkában van része, amilyenben nem dolgozott – hangsúlyozta Gábor-Nagy Árpád, és mint hozzátette: ez a pedagógusok számára is hasonlóan győztes élményt jelent.

Az országos verseny komolyságát és színvonalát továbbá az is fémjelzi, hogy két fordulóban kell bizonyítaniuk a növendékeknek, így kétszer kapnak pontot is. Poór Ágnes furulya, klarinét és szaxofon tanár elmondta: a tanári különdíj az eddigi legnagyobb elismerés számára, hiszen országos és szakmai elismerés is egyben. Növendéke, Sziget Anna hat éve tanul nála, két éve klarinéton, a versenyen pedig nagyon szép eredményt ért el, tudásának maximumát hozta.

A Bartók tanulója az I. korcsoportban versenyzett, és mint portálunknak elárulta: a verseny sok felkészülést igényelt, izgult a fellépés előtt, de ahogy elkezdődött az előadás, ez elmúlt, és át tudta adni, amit elképzelt, a díjnak pedig nagyon örült. Azt is elárulta, hogy ezzel szeretne majd foglalkozni a későbbiekben is, hiszen a klarinét a mindene, Budapesten tanulna majd tovább.

Juhász Kornélia is különdíjjal tért haza a versenyről, ő jelenleg a József Attila Gimnázium tanulója, a zeneiskola, illetve a zene 8-9 éve része az életének. Gábor-Nagy Árpád növendéke elsőnek furulyával kezdte, majd később váltott klarinétra. Mint elmondta, azért szeret rajta játszani, mert kizökkenti a hétköznapokból, és sok embernek tud örömet szerezni vele. A felkészülésről elmondta: nagyon komoly felkészülést igényelt a megmérettetés, naponta 1-2 órát gyakoroltak, összesen négy darabot kellett begyakorolni. A szeptember óta tartó intenzív felkészülésben a két felkészítő tanár, Poór Ágnes és Gábor-Nagy Árpád mellett fontos szerepet játszott Benkő Zoltán is, aki zongorán kísérte mindkét diákot